Om bedrijven te overtuigen van de noodzaak om gegevens beter te beveiligen, zouden ze een boete moeten betalen als er gegevens worden gelekt. Dat stelt Wim van Campen, vicepresident Noord-Europa, van beveiligingsbedrijf McAfee tegenover Security.nl. "Op dit moment hoeven bedrijven waar gegevens worden gestolen dit niets eens te melden." Er wordt al geruime tijd over een meldplicht gesproken.
Niet alleen moeten bedrijven volgens Van Campen lekken melden, er moet ook een boete volgen. Dan wordt het uiteindelijk een financiële afweging voor bedrijven als ze hun gegevens niet beveiligen. "Dan krijg je op bestuurlijk niveau hiervoor aandacht, omdat dan de risico's heel tastbaar worden." Een datalek brengt daardoor niet alleen reputatieschade met zich mee, maar ook een kostenplaatje.
Schade
Daarnaast hoeft het niet alleen om gegevens van klanten te gaan, maar kan ook de informatie van het bedrijf zelf op straat komen te liggen of in verkeerde handen terechtkomen. "Daar hoor je heel weinig van." Hoewel de schade door een datalek niet altijd bekend is, wijst Van Campen naar Sony als een bekend voorbeeld waar dit wel het geval was.
"De kosten voor het beveiligen waren een schijntje vergeleken met de boetes die ze moesten betalen en de 11 miljard beurswaarde die ze verloren en nog steeds niet terug is."
Van Campen stelt dat een boete voor datalekken omstreden lijkt en kijkt daarbij zowel naar zelfregulering als wat de overheid zou kunnen opleggen. "Dat is de richting waar het debat nu naar toegaat. Mensen zien dat het met zelfregulering niet snel genoeg gaat."
Volgens de vicepresident helpen boetes voornamelijk om de aandacht voor informatiebeveiliging op een hoger niveau te krijgen en ervoor te zorgen dat het serieus geïmplementeerd wordt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.