Google worstelt met het verwijderen van zoekresultaten van EU-burgers, waar het sinds een uitspraak van het Europees Hof aan moet voldoen. In mei oordeelde het Hof dat Google links naar personen moet verwijderen die "ongepast, irrelevant, niet langer relevant of buitensporig" zijn.
De zoekgigant publiceerde zes weken geleden een webformulier waar mensen tegen bepaalde zoekresultaten bezwaar kunnen maken. Inmiddels is het formulier 70.000 keer ingevuld, waarbij werd gevraagd om verwijzingen naar 250.000 webpagina's te verwijderen. Volgens Google zijn de bepalingen voor het verwijderen van zoekresultaten zeer vaag. Daarnaast speelt ook het publieke belang dat mensen het recht hebben om dingen te weten.
Het Hof bepaalde echter ook dat zoekmachines niet onder een "journalistieke uitzondering" vallen. Volgens Google houdt dit in dat een krantensite een artikel over een individu kan hebben dat gewoon mag blijven staan, alleen dat het niet is toegestaan om hiernaar te linken. "Het is hetzelfde als te zeggen dat het boek in de bibliotheek kan blijven, alleen dat het niet in de bibliotheekcatalogus mag worden opgenomen", zegt David Drummond, juridisch topman bij Google.
Om het grote aantal verzoeken te verwerken heeft Google een apart team opgezet dat in de meeste gevallen met beperkte informatie en bijna geen context te werk moet gaan. De verzoeken zijn daarnaast lastig in te schatten. Zo hebben voormalige politici gevraagd om artikelen te verwijderen waarin hun werk wordt bekritiseerd, vroegen gewelddadige criminelen om links naar artikelen over hun misdrijven te verwijderen en wilden professionals dat negatieve reacties over hun werk niet meer te vinden zouden zijn.
"In elk geval wil iemand de informatie verbergen, terwijl anderen willen dat die openbaar moet blijven", merkt Drummond op. Google zegt dat het zich aan de uitspraak van het Hof zal houden. Daarnaast zijn sommige verwijderverzoeken makkelijker om mee te sympathiseren, zoals iemand die van een misdrijf verdacht wordt maar nooit is aangeklaagd tot iemand die genoemd wordt als het slachtoffer van misbruik.
"Het is een lastig onderwerp, zonder eenvoudige antwoorden. Een robuuste discussie over dit onderwerp is dus welkom en noodzakelijk, aangezien geen enkele zoekmachine een direct of perfect antwoord heeft" besluit Drummond zijn pleidooi, dat ook in verschillende kranten werd gepubliceerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.