99% van alle malware die voor smartphones en tablets verschijnt heeft het op Android voorzien. Dat blijkt uit cijfers van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. 98,96% van de mobiele malware die in 2012 werd gevonden infecteert Android-toestellen. J2ME volgt op afstand met 0,97%. De resterende 0,07 procent wordt verdeeld over Symbian (0,04%) en andere platformen (0,03%).
De Android-malware is in drie hoofdgroepen te verdelen: Trojaanse paarden die sms-berichten versturen, advertentiemodules en exploits die root-toegang op het toestel willen. De meest voorkomende malware zijn de sms Trojans, die het voornamelijk op Russische Android-gebruikers hebben voorzien.
"Dit is nauwelijks een verrassing, gezien de populariteit van dit soort malware onder Russische malwaremakers", zegt analist Denis Maslennikov. Voor veel 'mobiele' cybercriminelen blijft het versturen van dure sms-berichten het beste verdienmodel dat ze hebben. Ook verschillende advertentiemodules zijn niet zo onschuldig als ze lijken.
Adware
Het gaat dan onder andere om Plangton en Hamob. De eerste wordt zelfs als een Trojaans paard bestempeld. Plangton wordt in gratis apps gevonden en toont advertenties.
Daarnaast wijzigt het ook de startpagina van de browser, zonder hiervoor toestemming te vragen, wat schadelijk gedrag is, merkt Maslennikov. Hamob doet zich voor als legitieme software, maar toont in werkelijkheid alleen advertenties.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.