Microsoft Security Essentials behoort tot één van de populairste virusscanners onder internetgebruikers, maar volgens een uitgebreide test van het Oostenrijkse testorgaan AV-Comparatives laten de prestaties te wensen over. Tijdens de test werden 23 pakketten over een periode van vier maanden getest.
Het ging hierbij om een "real world" test, waarbij er echte kwaadaardige websites en links werden gebruikt. Op de computer was bewust ongepatchte software geïnstalleerd, zodat die kwetsbaar voor drive-by downloads was. Hierbij wordt er misbruik van ongepatchte softwarelekken gemaakt om onopgemerkt malware op het systeem te plaatsen.
Daarnaast werden er ook links bezocht die direct naar een kwaadaardig bestand wezen. Dit was bedoeld om een social engineering-aanval na te bootsen, waarbij gebruikers worden verleid om op een kwaadaardige link te klikken. Hoewel er met kwetsbare software werd gewerkt, waren de virusscanners wel helemaal up-to-date. De test werd vanaf maart tot en met juni uitgevoerd, waarbij de anti-viruspakketten elk 4003 tests te verduren kregen.
Panda Security zet de beste prestaties neer. De gebruikte computer raakte slechts 5 keer met malware besmet. BitDefender volgt met 7 gemiste malware-exemplaren op een tweede plek. Onderaan staat Microsoft Security Essentials. De gratis virusscanner laat 453 malware-exemplaren door, wat neerkomt op een detectiepercentage van 88,7%. De acht beste virusscanners scoren allemaal 99% of hoger.
Naast de detectie van malware werd ook gekeken hoe de virusscanners met schone, niet geïnfecteerde software omgaan. Het komt nog altijd voor dat anti-viruspakketten schone software als malware bestempelen, een zogeheten false positive, wat vervelende gevolgen kan hebben. Tijdens deze test werd er met 2.000 schone bestanden gewerkt. AhnLab, Avast, ESET, Kaspersky Lab, Lavasoft en Microsoft maken bij deze test geen enkele fout. McAfee eindigt als laatste, omdat het 82 keer ten onrechte alarm slaat.
Aan de hand van de beide tests ontvangen Panda Security, Bitdefender, AVIRA, Emsisoft, Kaspersky Lab, Qihoo, ESET en Fortinet de hoogste certificering, namelijk Advanced+. ThreatTrack Vipre en AhnLab scoren zo slecht dat ze geen certificering ontvangen. Omdat Microsoft als basislijn fungeerde werd deze scanner niet in het uiteindelijke scoreoverzicht opgenomen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.