image

Apothekersassistenten hebben weinig kennis van EPD

zaterdag 19 juli 2014, 14:40 door Redactie, 7 reacties

Meer dan de helft van de apothekersassistenten heeft te weinig kennis van het elektronisch patiëntendossier (EPD) en het landelijk schakelpunt (LSP) om patiënten erover te informeren. Dat zou blijken uit een farmakundig afstudeeronderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het lectoraat disseminatie van farmaceutische innovaties aan de Hogeschool Utrecht, in samenwerking met het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy. Daaruit komt naar voeren dat 53 procent van de apothekersassistenten achtergrondinformatie over het EPD en LSP niet blijkt te kennen.

Als belangrijkste reden hiervoor worden te weinig voorlichting door apotheker en overheid gegeven. Hoewel het EPD en LSP in de dagelijkse praktijk wel voorbij komen, blijkt meer dan de helft van de assistenten hier geen uitleg over te kunnen geven aan patiënten die toestemming voor toegang tot hun patiëntendossier moeten geven, zo meldt Skipr.

Reacties (7)
19-07-2014, 17:04 door Anoniem
Maar de privacy is gewaarborgd hoor. Echt waar.
Ben ik nou de enige die dat hele EPD (onder welke naam dan ook) sinds het begin al een groter risico voor mij vind dan een keer een arts die geen actuele data heeft?
19-07-2014, 17:50 door Briolet
Is dat goed of slecht? Lijkt me goed, omdat je toegang moet beperken tot een minimum en dan lijkt het me dat alleen doctoren en apothekers toegang moeten hebben. Dus 1 persoon per 'bedrijf'. Dit lijkt me dus een goede reden om assistenten uit te sluiten van toegang.
19-07-2014, 18:37 door Anoniem
Door Briolet: Is dat goed of slecht? Lijkt me goed, omdat je toegang moet beperken tot een minimum en dan lijkt het me dat alleen doctoren en apothekers toegang moeten hebben. Dus 1 persoon per 'bedrijf'. Dit lijkt me dus een goede reden om assistenten uit te sluiten van toegang.
Je hebt niet begrepen waar het over ging. Toegang hebben is niet relevant in deze vraag. Daarnaast is jouw redelijk arbitraire restrictie buitengewoon onpractisch als dat wel de vraag zou zijn geweest. Maargoed, dat was het dus niet.

Apothekers (en dus ook apothekersassistenten) hebben een voorlichtende taak. Een van de redenen waarom sommige dingen alleen in de apotheek te verkrijgen zijn is dat daar dan ook de benodigde kennis aanwezig is om er goed mee om te gaan.

Dus voer je zoiets in dan is het niet raar dat ze vragen over dat EPD/LSP/... op hun bord krijgen. En omdat het hun specialisme niet is staan ze met de mond vol tanden. En dus blijft de klant cq patient onvoorgelicht achter.

Dit ondergraaft de geloofwaardigheid van de apotheker op geniepige wijze en zou dus een reden moeten zijn waarom apothekers wel tekst en uitleg moeten kunnen geven over dit gedrocht van een systeem. Aan de andere kant kun je je afvragen waarom al die voorlichting nodig is, en dan trekken we weer de hele beerput van opzet en onbeveiligbaarheid van het systeem open. Waarmee we weer een reden hebben om dat onding echt af te schaffen, in plaats achterbaks toch door te willen drukken.
19-07-2014, 19:12 door Anoniem
Door Briolet: Is dat goed of slecht? Lijkt me goed, omdat je toegang moet beperken tot een minimum en dan lijkt het me dat alleen doctoren en apothekers toegang moeten hebben. Dus 1 persoon per 'bedrijf'. Dit lijkt me dus een goede reden om assistenten uit te sluiten van toegang.

Wil nog niet zeggen dat de assistenten, die volgens jouw geen toegang hoeven, mogelijk wel een en ander zouden moeten kunnen uitleggen?

en mogelijk hebben zij in dir model toegang nodig om te kunnen controleren of je niet via een andere arts/apotheek conflicterende medicijnen hebt gekregen.
19-07-2014, 20:45 door Eric-Jan H te D
Mij werd vorig jaar bij de apotheek gevraagd of het goed was dat mijn
medicijngebruik kon worden doorgegeven aan ziekenhuizen. "That was it".
Achteraf besefte ik mij pas dat dit hoogstwaarschijnlijk EPD/LSP/NSA
betrof. Moet ik toch eens bij de heer Romijn op terugkomen.
19-07-2014, 21:41 door Marius
Eric-Jan,

Het kan ook zijn dat het *alleen* betrekking heeft op het aanpalende ziekenhuis (meestal ligt daar een netwerk lijntje tussen, maar dat zal natuurlijk niet overal het geval zijn).
22-07-2014, 01:27 door Eric-Jan H te D
Marius,

dat zou heel goed kunnen. Daarom wil ik het ook navragen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.