Vorig jaar zijn 30 Nederlanders het slachtoffer van datingfraude geworden, waarbij de slachtoffers in totaal 4,4 miljoen euro naar de oplichters overmaakten. Dat laat de Fraudehelpdesk tegenover Security.nl weten. De schade bedroeg gemiddeld 145.000 euro per slachtoffer. In 2012 kwamen er ruim 1100 meldingen over voorschotfraude binnen, tegenover 600 in 2011. Het gaat hier echter niet alleen om mensen die zijn opgelicht.
Ook mensen met vragen zijn in deze telling opgenomen. In het geval van datingfraude gaan criminelen met mensen op een datingsite een relatie aan. Uiteindelijk wil de zogenaamde 'date' naar het slachtoffer toe, maar die moet dan allerlei zaken betalen, zoals tickets en documenten.
Het gaat met name om 50-plussers, zegt directeur Fleur van Eck. "Met datingfraude zijn het vaak de specifieke doelgroepen die emotioneel kwetsbaar zijn."
Oplichting
De datingscams vallen onder de categorie advance fee scams, in het Nederlands ook wel voorschotfraude genoemd. De Fraudehelpdesk kreeg over heel 2012 53 meldingen van slachtoffers binnen, die in totaal 8,1 miljoen euro verloren. Het aantal slachtoffers lijkt misschien klein, merkt Van Eck op, maar de schade is groot. Daarnaast zijn er zeer waarschijnlijk ook slachtoffers die, al dan niet uit schaamte, geen aangifte doen.
Bij advance fee scams sturen oplichters een e-mail dat de ontvanger een loterij, erfenis of een grote geldsom heeft gewonnen. In het verleden werd deze vorm van fraude bekend door Nigeriaanse oplichters, die zich als Afrikaanse generaals of rijke zakenmannen voordeden. Om het geld te claimen moeten er eerst allerlei zaken worden betaald, zoals inklaringsrechten, bankkosten en andere zaken.
Het slachtoffer wordt continu aan het lijntje gehouden en krijgt steeds de belofte dat het beloofde geld bijna van hem is. Ook datingfraude werkt op deze manier en wordt volgens Van Eck door dezelfde Afrikaanse internetoplichters uitgevoerd.
Het kan slachtoffers daarnaast niet alleen hun geld kosten. Een accountant die een vrouw op een datingsite leerde kennen en 165.000 euro naar 'haar' had overgemaakt, pleegde zelfmoord toen hij ontdekte dat ze niet bestond.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.