Gecrashte harde schijven zouden nog steeds de voornaamste oorzaak van dataverlies zijn, zo blijkt uit onderzoek onder ruim 1.000 mensen in Noord-Amerika, Europa en Azië. 72% van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan dat er gegevens waren verloren door een gecrashte harde schijf in een computer.
Dataverlies door een gecrashte Solid State Drive (15%) en het falen van RAID of virtuele opslagdiensten (13%) kwam minder vaak voor. In Nederland zou de hoeveelheid verloren data door gecrashte SSD's (22%) en incidenten met de RAID-server of virtuele opslagdiensten (24%) een stuk hoger liggen. Een mogelijke verklaring is dat deze opslagmedia vaker door Nederlanders worden gebruikt.
Als respondenten in alle regio’s gevraagd wordt wat de oorzaak was van het laatste incident waarbij dataverlies optrad, dan blijkt in gemiddeld 66 procent van de gevallen (in Nederland 61 procent) een defecte harde schijf de boosdoener te zijn. In 2010 bedroeg dit wereldwijde percentage nog slechts 29 procent. Menselijk falen als oorzaak voor gegevensverlies is wereldwijd in 2014 daarentegen juist gehalveerd, 14 procent vergeleken met 27 procent in 2010.
In Nederland worden relatief gezien meer menselijke fouten gemaakt. In 21 procent van de gevallen was er in 2014 sprake van menselijk falen dat dataverlies veroorzaakte. Uit het internationale onderzoek blijkt verder dat softwarefouten (denk aan een update-fout of een databeschadiging) als derde oorzaak wordt genoemd voor dataverlies. In 6% van de gevallen gooien dergelijke softwarebugs roet in het eten. In Nederland ligt dit percentage iets hoger: 9 procent.
Wordt er gekeken naar de specifieke gebruikersgroepen, dan blijkt dat zowel bij particulieren als zakelijke gebruikers de laptop en de pc het vaakst crashen in respectievelijk 71 en 72 procent van de incidenten. SSD’s zijn bij respectievelijk 18 procent van de thuisgebruikers en 10 procent van de zakelijke gebruikers verantwoordelijk voor dataverlies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.