image

Microsoft in beroep tegen afstaan e-mail op overzeese servers

donderdag 31 juli 2014, 14:06 door Redactie, 9 reacties

Microsoft gaat vandaag in beroep tegen een gerechtelijk bevel waardoor de softwaregigant gedwongen wordt om de inhoud van e-mails die op overzeese servers staan aan de Amerikaanse autoriteiten af te staan. Het gaat dan om e-mails die zich in het Ierse datacentrum van Microsoft in Dublin bevinden.

Volgens Microsoft moet het bevel worden ingetrokken, omdat het de Amerikaanse overheid buitensporige bevoegdheden geeft om in privégegevens van mensen te grasduinen. De juridische bescherming die voor persoonlijke gesprekken geldt, zou ook voor nieuwe vormen van digitale communicatie moeten gaan gelden, zoals e-mails, chat- en sms-berichten, aldus de softwaregigant.

Privacybescherming

"Microsoft vindt dat je de eigenaar van e-mails bent die in de cloud zijn opgeslagen, en dat ze dezelfde privacybescherming als papieren brieven horen te hebben die via de post worden verstuurd", zegt Microsoft-topman Brad Smith in een ingezonden artikel in de Wall Street Journal. Hij voegt eraan toe dat als de rechter een zoekbevel afgeeft, dit alleen voor data zouden moeten gelden die zich op Amerikaans grondgebied bevinden, en niet voor data die in het buitenland zijn opgeslagen.

De federale hoofdaanklager Preet Bharara stelde eerder dat Microsoft wel degelijk verplicht is om gegevens af te staan, ongeacht waar Microsoft besloten heeft om ze op te slaan. Bharara wijst daarbij naar een statuut uit 1986, waar geen uitzondering is opgenomen voor gegevens die in het buitenland zijn opgeslagen.

De Amerikaanse magistraatrechter James Francis stelde in april ook al dat de ontvanger van een dagvaarding de informatie die het bezit moet afstaan, ongeacht de locatie van die informatie. Microsoft tekende beroep aan tegen de beslissing van Francis. Een uitspraak in deze zaak zal waarschijnlijk over enkele maanden volgen en er kan nog bij het hooggerechtshof in beroep tegen worden gegaan.

Reacties (9)
31-07-2014, 15:04 door Anoniem
"De federale hoofdaanklager Preet Bharara stelde eerder dat Microsoft wel degelijk verplicht is om gegevens af te staan, ongeacht waar Microsoft besloten heeft om ze op te slaan. Bharara wijst daarbij naar een statuut uit 1986, waar geen uitzondering is opgenomen voor gegevens die in het buitenland zijn opgeslagen. "

Of er nou een uitzondering is of niet, de Amerikaanse wet is niet van toepassing in Ierland. Zou de aanklager zich ooit wel eens verdiept hebben in de term ''jurisdictie'' ? De Amerikanen denken dat ze hun wetgeving wereldwijd kunnen toepassen.

Het zou goed zijn indien in dit geval de Ierse overheid ook zou aangegeven dat men een rechtshulp verzoek moet sturen, en dat direkt vorderen van de gegevens een overtreding is van de Ierse wet en schending van de Ierse souvereiniteit.
31-07-2014, 15:53 door mcb
Door Anoniem 15:04
Of er nou een uitzondering is of niet, de Amerikaanse wet is niet van toepassing in Ierland.
De in ierland gevestigde niet-Amerikaanse systeembeheerders en/of bevoegde IT managers kunnen dit makkelijk naast zich neerleggen. Daar zie ik geen problemen.
Wat nou als in Ierland Amerikaanse systeembeheerders of Amerikaanse IT managers zitten of als systeembeheerders in Amerika wel bij deze data kunnen?
Volgens het patriot act kunnen zij wel worden verplicht om de data af te staan.

Het zou (denk ik) makkelijker zijn voor microsoft (en andere hosting partijen) om hun europese vestigingen als dochterondernemingen te registreren en ervoor te zorgen dat daar geen Amerikanen op belangrijke posities zitten.
Die dochterondernemingen hebben dan helemaal niets met het Amerikaanse rechtsysteem te maken.
31-07-2014, 16:00 door Anoniem
Door mcb:Het zou (denk ik) makkelijker zijn voor microsoft (en andere hosting partijen) om hun europese vestigingen als dochterondernemingen te registreren en ervoor te zorgen dat daar geen Amerikanen op belangrijke posities zitten.
Die dochterondernemingen hebben dan helemaal niets met het Amerikaanse rechtsysteem te maken.
Dit gaat niet helpen. Deze dochterondernemingen vallen eveneens onder de Patriot Act. Niet meewerken kan leiden tot het bestraffen van Microsoft in Amerika.
31-07-2014, 16:30 door Mysterio
Door Anoniem:Of er nou een uitzondering is of niet, de Amerikaanse wet is niet van toepassing in Ierland. Zou de aanklager zich ooit wel eens verdiept hebben in de term ''jurisdictie'' ? De Amerikanen denken dat ze hun wetgeving wereldwijd kunnen toepassen.
Het betreft een Amerikaans bedrijf en dus vindt men dat de Amerikaanse wetgeving van toepassing is op het bedrijf, ongeacht waar het de data heeft staan. Die gedachtegang is niet zo gek, want Microsoft blijft verantwoordelijk voor de data. Stel dat data corrupt raakt die niet in Amerika staat, zou dat dan ook betekenen dat Microsoft er dan niet meer voor aansprakelijk zou zijn?

Stel nu dat globalisering er voor zou zorgen dat bedrijven landen kunnen uitkiezen met wat soepelere wetgeving op bepaalde gebieden. Dus het hoofdkantoor in Nederland met mooie CAO en voorzieningen, de tekenaars in Spanje waar de lonen al lager liggen en de sociale zekerheden een stuk soberder, en de naaisters in China zonder enige rechten en voorzieningen. Het hele bedrijf voldoet aan alle lokale wetgeving en toch is het niet koosjer.

Wat Microsoft wil bereiken is dat de US overheid niet zomaar bij data van niet US burgers kan, maar begeeft zich op glad ijs wanneer regionale wetgeving erbij wordt gehaald. Ik hoop werkelijk dat de US overheid wordt teruggefloten door de rechtbank, maar ik heb er weinig hoop op.
31-07-2014, 17:43 door Anoniem
Amerikaanse bedrijven gaan naar de kloten doordat niemand ze meer vertrouwt. Deze rechtszaak is cruciaal, omdat Microsoft ons enkele jaren geleden nog vertelde dat dit nooit zou gebeuren en dat er geen risico was in een EU-land als Ierland. Fuck dat soort leugens
31-07-2014, 19:56 door Anoniem
Voor de beruchte belastingontwijking maken die bedrijven gebruik van lokale wetten en verdragen.

Als die lokale wetten zo makkelijk opzij gezet worden voor privacy zaken, dan kan dat ook voor belastingzaken.
Ze zijn selectief naar wat ze handig uitkomt. Dat is niet best.
Onverlet als ze iets perse nodig hebben kunnen met de lokale autoriteiten afstemmen voor gerichte verzoeken.
31-07-2014, 23:32 door Eric-Jan H te D
We lachen wel hard wanneer een Duitse diplomaat, desgevraagd de hymne te zingen, vlot van wal steekt met "Deutschland, Deutschland über alles". Maar voor de VS geldt deze houding als de normaal. Een land dat het ICC in Den Haag niet erkent en zijn burgers daar dus ook niet aan uitlevert, wil wel zijn poot tussen de deur van alle nationale overheden in de wereld hebben.

En we vinden het allemaal best, want wij kiezen in Nederland regeringen die dit allemaal voor zoete koek slikken.

Ik mag lijden dat MS de zaak verliest. Kan alleen maar goed zijn voor de dienstensector in Europa. Want alhoewel langzaam, schijnen ze daar onder leiding van Duitsland wel wakker te worden.
01-08-2014, 09:57 door Anoniem
Door Anoniem: Voor de beruchte belastingontwijking maken die bedrijven gebruik van lokale wetten en verdragen.

En het enge is dat Amerikaanse burgers over hun inkomsten buiten Amerika wel de Amerikaanse belastingen moeten betalen. Daar mogen ze eventueel wel de belasting die ze in dat land betalen, vanaf trekken. Het totaal kan echter nooit minder zijn dan wat ze in Amerika zouden hebben betaald.

Bedrijven hebben betere lobbyisten dan burgers.

Peter
01-08-2014, 20:59 door Anoniem
De heer Smith haalt wel een belangrijk punt aan. We hebben het principe van communicatiegeheim geleerd onder anderen omdat de momenteel salonfähige filosofie (wie niets te verbergen heeft heeft niets te vrezen) al in de Middeleeuwen (inquisitie) en opnieuw in de 17e eeuw (heksenjachten) uitentreure is uitgeprobeerd en te licht bevonden. In de 18e eeuw hebben de knapste koppen van die tijd, van Burke via Voltaire tot Jefferson en nog vele anderen, de koppen bij elkaar gestoken, uitgeplozen wat er allemaal misgegaan was en waarom, en een raamwerk van principes opgezet om herhaling te voorkomen. Communicatiegeheim is een van die principes. Smith geeft terecht aan dat dat niet af moet hangen van het communicatiemiddel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.