In de Security Tip van de week geeft elke week een andere professional, expert, onderzoeker of lezer een security tip. Persoonlijke tips, variërend van het veilig configureren van Windows, een handige security tool of het juist instellen van een firewall, waarmee de tipgever zijn systeem, applicatie of netwerk veiliger maakt.
Heb jij ook een leuke, originele, maar bovenal goede security tip die niet mag ontbreken, stuur dan een mail naar redactie@security.nl.
Deze week de tip van Brenno de Winter
Wandel een blokje om
Wat een goede beveiligingstip voor mij is, hoeft dat niet altijd voor jou te zijn. Een maatregel is pas zinvol als er een link is met de bedreigingen die je inventariseert. Voor mij zijn dat de pogingen van overheden om verslaggeving te beïnvloeden en te frustreren. Het dieptepunt in mijn carrière was het ambtsbericht van de Coördinator Terrorisme Bestrijding voor journalistiekonderzoek van mij.
Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens verbiedt dit soort ingrijpen door de overheid. Maar de harde realiteit is dat keer op keer het Europese Hof Nederland op de vingers tikt voor het ingrijpen de journalistiek. Mijn tegenstander is dus ook de terrorismebestrijder met enorm diepe zakken en potentieel zeer machtige middelen om onwelgevallig onderzoek te frustreren. In zo’n – in mijn ogen – extreme context ontkom ik er niet aan veel maatregelen te nemen.
Gebruik VPN
Een belangrijke keuze is dat ik veel gebruik maak van VPN-verbindingen, waardoor al het verkeer via een buitenlandse node verloopt. Dat maakt observatie een stuk lastiger. Er zijn veel partijen die dat soort diensten betaalbaar aanbieden. Daarbij valt anonimiteit te verhogen door soms meerdere van dit soort verbindingen te gebruiken.
Het voordeel is dat al het netwerkverkeer versleuteld over je eigen internet verbinding gaat en dus bij een eventuele tap niet zomaar te volgen is. Ook bij internetten via Wifi-verbindingen (in de trein of bij een congres bijvoorbeeld) voorkom je het afluisterbaar zijn voor een deel. Bijkomend voordeel is dat The Pirate Bay weer ongecensureerd toegankelijk is.
Geen opslag verkeersgegevens
Een probleem is natuurlijk wel dat sommige providers van VPN-diensten bijhouden wie op welk moment is ingelogd. Opvallend is dat veel dienstverleners je anonimiteit toezeggen, maar als je goed leest wel gegevens bewaren. Een belofte dat er niets wordt opgeslagen heeft dus voorkeur, maar is natuurlijk niet zalig makend.
Een dubbel VPN is daarom handig, waarbij het slim kan zijn deze ook anoniem aan te schaffen. Daarvoor gebruik ik graag een debitcard die je anoniem kunt kopen. Met de verbindingen ben ik voor echt gevoelig werk er nog niet. Als ik in paranoia-modus schiet, gebruik ik graag de Tor-browser om nog wat extra blokjes over het internet om te lopen.
Niet alomvattend
Natuurlijk is dit maar een van de stappen die ik zet, want contacten met bronnen wil je graag zo goed mogelijk beschermen. Gevoelige communicatie laat ik daarom niet via voorspelbare kanalen lopen, maar kies per bron een andere methodiek. Alomvattend zal dat niet zijn, maar de drempels die ik tegen misbruik kan opwerpen zal ik moeten opwerpen.
Daarom adviseer ik mensen sowieso beschermende technieken maximaal te gebruiken. Eerdere tips op Security.nl – hoe simpel ook – rond het gebruik versleuteling, herstarten van computers, gebruik van HTTPS Everywhere, http-headers, enzovoort zijn enorm goed om op te volgen. Veel van die tips vragen een ander gedrag en dat moet je je aanleren. Uit ervaring weet ik dat dat best lastig is.
Veel maatregelen
Daarom probeer ik structureel veel middelen in te zetten. Waar kan gaat een mail altijd gecrypt de deur uit, bewaar ik mail zoveel mogelijk offline, chatten doe ik het liefst met OTR-versleutelde Jabber, ondertussen heb ik geen onversleutelde schijf, heb wat ongebruikte discs die ik zelf niet meer kan ontcijferen (mocht ooit iets worden afgepakt dan heeft de tegenstander iets om lekker mee bezig te zijn) en ben ik dol op het splitsen van zaken naar losse virtuele machines geworden.
Ook in de niet technische sfeer heb ik veel maatregelen getroffen om in lastige scenario’s mijn bronnen te beschermen. Het is te belachelijk voor woorden in een land waar je vrije pers hebt. Want in een ideale wereld had ik Security.nl gezegd dat ik me niet hoef te beschermen, omdat ik geen risico loop. Tot die dag aanbreekt zal ik op internet veel omlopen via VPN’s.
Brenno de Winter is een Nederlandse onderzoeksjournalist met specialisatie in IT-beveiliging en privacy. Hij schrijft voor verschillende vaktijdschriften en nieuwswebsites, waaronder NU.nl. Dinsdag 22 januari spreekt hij tijdens ALT-S, de gratis en voor iedereen toegankelijke beveiligingsconferentie in Den Haag.
Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel van de auteur en reflecteert niet noodzakelijk de zienswijze van Security.NL.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.