Waar / Niet Waar :
"en uw computer blijft geblokkeerd, ook als u betaalt." Vandaag, 12:48 door Erik van Straten
Je hebt helemaal gelijk, dit vind ik onverstandig van de politie.
Het zou kunnen dat in het specifieke geval van het "politievirus" van destijds betalen niet helpt
Het had gekund,.. Helaas 'is' dat niet het geval.
Onderstaand het 'helaas' nog verder geïllustreerd voor wie dit uberhaubt nog leest of interesseert.
(waarschuwing : nog meer lange tekst ;-)Ransomeware : you name it / give it a name Ransomeware / Cryptoware, Politievirus / Politie ransomeware / Cryptolocker / Crypto Defense / Crypto Blocker / Synolocker / ..Volg jij de varianten nog? Doet het ertoe? Maakt het verschil?
Volgens mij is de
algemene term Ransomeware op zijn minst voor de huis tuin en keuken gebruiker / huis tuin en keuken MKB-er, in de volksmond dus, een term waarmee in algemene zin de 'opslot' virussen en malware worden bedoeld.
Het simpele beeld dus van die computer'virussen' die zorgen dat er betaald moet worden om je computer of bestanden van het slot te krijgen, zeg maar weer werkend te krijgen.
Het advies
"en uw computer blijft geblokkeerd, ook als u betaalt." had alleen op het politievirus kunnen slaan, maar doet het niet.
Het advies staat namelijk op een pagina over ransomeware waarbij de algemene lezer denkt aan 'dat virus' dat je computer of bestanden op slot gooit.
Dat er meer varianten zijn met verschillende eigenschappen doet er pas toe als je dat onderscheid dan in je uitleg ook precies verder gaat maken en uitleggen. Dat gebeurt niet erg en dus kan het advies opgevat worden als een algemeen geldend advies voor al die 'op-slot-ware'.
Mijn indruk is dat dit ook zeer gewenst is en dat daarom op dit algemene beeld wordt aangestuurd en dat ook bewust in stand wordt gehouden.
Wanneer dat zo is heb ik bij die suggestieve aanpak sterke moeite die ik hieronder geïllustreerd dan ook verder uiteen zal zetten.
In het stuk "Bestuurlijk advies: backup tegen cryptoware" wordt dat wel een beetje gedaan, het is echter meer een stuk voor organisaties of 'beleidsvoerders op ict gebied' en niet voor de gewone consument.
Ook in dit stuk komen de algemeenheden weer langs en kan denk ik worden gesteld dat er een beeld is opgeroepen dat standhoudt, wordt gerecycled en door-gecommuniceerd zonder dat dat verder goed onderbouwd is door feiten materiaal.
Het lijkt er steeds meer op dat het
advies, hoe goed bedoeld ook, hoe ergens boeren-slimmig-logisch bedacht ook,
een eigen leven is gaan leiden zonder bijbehorende overtuigende feiten.
Ik meen mij zelfs een zinsnede te herinneren dat de politie doorverwees naar de antivirus industrie voor het verkrijgen van de cijfers omdat zij vermoedelijk een heel exact beeld zouden hebben van het aantal besmettingen.
een tijd daarna kwam inderdaad een rapport vanuit (jawel helemaal) Roemenië met cijfers.
Cijfers die hier niet kennelijk beschikbaar waren, Cijfers over unlocken na betaling nog steeds niet, nergens beschikbaar ?* Flatteren, suggestie, conclusies bouwen op aannames zonder feiten
In het onderstaande rapport worden conclusies iets voorzichtiger gesteld maar is er nog steeds sprake van suggesties die niet onderbouwd zijn door cijfers : Zelden, Soms, .. . En diverse aannames op aannames leidend tot welbekende gecommuniceerde conclusies.
Conclusies roepen een beeld op, dat beeld wordt gecommuniceerd, het beeld wordt groter en is vervolgens een publiek beeld wat roept om actie en maatregelen van de politiek.
Maar waar is de bron?
Waar zijn de onderbouwende analyses en harde overtuigende cijfers ?
Uit :
Bestuurlijk advies: backup tegen cryptoware https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/nieuws/2013/bestuurlijk-advies-cryptolocker-docx.pdfNummer paragrafen niet geheel gequoted, anders zou ik het hele stuk immers ongeveer pasten.1. Inleiding
Ransomware; inmiddels een bekend probleem
Het Team High Tech Crime doet al enkele jaren onderzoek naar ransomware. Dit is malware (kwaadaardige software) waarmee de computer van een slachtoffer ontoegankelijk wordt gemaakt. De computer toont een melding dat deze alleen zal worden ontgrendeld als het slachtoffer geld betaalt.
Naar schatting 5% van alle slachtoffers betaalt, al leidt dit zelden tot ontgrendeling. Door de malware te verwijderen is de computer wel weer toegankelijk te maken. Deze vorm van cybercrime loont en het aantal criminele organisaties dat zich hiermee bezighoudt stijgt. Tegelijkertijd groeit het maatschappelijk bewustzijn dat men niet moet betalen, maar de computer dient te ‘desinfecteren’.
Opmerkingen- Naar schatting? 5% waarvan waar en hoe?
- Zelden? ; conclusie op basis van welke cijfers? Kwantificeren dan.
- Zomaar vanzelf? Denk dat het maatschappelijk bewustzijn niet geheel vanzelf groeit maar sterk en bewust via deze weg op eenduidige wijze wordt gepushed/opgedrongen, niets mis met onrecht willen bestijden (ik ben namelijk ook tegen malware) behalve dan dat je de als feiten gebrachte constateringen met cijfermateriaal zou moeten onderbouwen.
Als je de onderbouwing weglaat roept dat vraagtekens op, we hadden toch niets te verbergen (of geldt dat alleen voor burgers?)
3. Knelpunten
Businessmodel
Wanneer een computer besmet is met cryptoware en de bestanden versleuteld zijn, zijn deze niet te ontsleutelen door iemand anders dan de dader. De versleuteling is onomkeerbaar. Na tijdige betaling worden de bestanden soms ontgrendeld. Daders dreigen echter ook om de ontsleutelcodes binnen enkele dagen weg te gooien. Hierna is ontgrendeling niet meer mogelijk. De meeste slachtoffers zijn financieel wel in staat om de betaling te voldoen en betalen soms dan ook. De doelgroep maakt zichzelf voor de toekomst aantrekkelijker door het criminele businessmodel succesvol te maken.
Opmerkingen- Soms? ; conclusie op basis van welke cijfers? Kwantificeren dan.
- Na overschrijding deadline ontgrendelen niet meer mogelijk = Een dreiging vooraf garandeert nog niet het gevolg, gevolg moet je dan ook controleren of inkaart brengen. Bewijzen graag, cijfers graag.
- Soms wordt betaald, die cijfers zijn er dan weer wel? waarom die personen dan niet gevraagd of het dan ook geholpen heeft?
- De doelgroep maakt zich aantrekkelijk? Wie is de doelgroep, het MKB? Dit is een pure algemene aanname, de target groep lijkt an sich aantrekkelijk en kan daarom 'heel simpel en niet te moeilijk doen' als target zijn gekozen.
Het MKB is als groep niet homogeen en criminelen zijn dat ook niet, daarmee is zelf speculeren over beoordelingscriteria een slag in de lucht.
Maar inderdaad, als niemand ergens aan meewerkt werkt het niet; heel zwart wit en een vrij onrealistisch scenario. Het communiceert wel heel gemakkelijk, zelfs kort genoeg voor twitter.
4. Maatschappelijke relevantie
Het risico om slachtoffer te worden van cryptoware lijkt, afhankelijk van de mate van beveiliging van de ICT-?structuur, groot. Bij slachtoffers kan besmetting leiden tot aanzienlijke schade. Bestanden raken ontoegankelijk en bedrijfsprocessen kunnen in gevaar komen. Voor organisaties kan dit leiden tot ernstige imagoschade en financiële schade.
Betaling van het losgeld kan voor slachtoffers een oplossing lijken. Maar ontsleuteling van bestanden is niet gegarandeerd. Betaling trekt ook nieuwe aanvallen aan. Dit betekent voor alle potentiele slachtoffers een toename van het risico.
Kortom: als er geen voorzorgmaatregelen worden genomen tegen dit fenomeen, is de kans aanwezig dat Nederland hiervan schade zal ondervinden. Wanneer organisaties in een vicieuze cirkel van besmetting en betaling terecht komen, is de kans groot dat het fenomeen sterk zal toenemen.
Opmerkingen- Besmettings gevaar ; 'lijkt groot'. Op basis waarvan (b)lijkt dat dan?
- Ontsleuteling is niet gegarandeerd ; we weten het eigenlijk niet, een beetje of helemaal niet (?).
- Risico toename voor alle slachtoffers? Aanname of bewezen en op basis waarvan dan?
- Kortom: ; kort door de bocht op basis van niet bewezen stellingen en aannames, wat overblijft is enig gezond boeren verstand dat gevoelsmatig aangeeft oplossingen in deze richting te zoeken. Dat mag en daar is niets op tegen maar doe niet alsof het feiten zijn zonder die daarbij te overleggen.
- Vervolgens vliegt het boerenverstand daarna geheel uit de bocht; er worden aannamen gebruik om daarop weer aannames te baseren zodat de conclusie van een vicieuze cirkel gerechtvaardigd lijkt.
Als lezer zie ik hier een redenering met zichzelf voorspellende conclusies, het bewust creëren van een schrikbeeld om beleid en eigen conclusies te rechtvaardigen.
'Slim' opgebouwd : Stapelen van argumenten op argumenten. Helaas, de basis, namelijk de feiten (lijken ;-) te) ontbreken!Het lijkt een kleinigheid, gebrek aan wat feitenmateriaal, maar is een nogal belangrijke principiële principe kwestie. (geldend voor meer van dit soort rapporten? wie voelt hem aankomen?) :
Let wel
Op 'dit soort' niet goed onderbouwde, vol algemeenheden, zichzelf versterkende en voorspellende conclusies worden verdere adviezen gegeven, zij worden overgenomen en herhaald, er wordt beleid op gebaseerd en daarmee nieuwe waarheden gecreëerd.
Niemand die zich ooit of nog afvroeg, klopt het eigenlijk wel en waarop baseert men zich dan?
6. Afsluitend
Als uw organisatie slachtoffer is geworden van cryptoware kunt u hiervan aangifte doen bij de politie.
Aangifte zal niet leiden tot een oplossing voor uw probleem, maar geeft de politie en het Nationaal Cyber Security Centrum wel meer inzicht in de omvang van het probleem.
OpmerkingenEn toen pas kwamen de goede adviezen, eigenlijk had dit de inleiding van het rapport moeten zijn.
- Aangifte doen svp
- De politie is niet in staat het probleem van cryptoware besmettingen op te lossen (de eerlijkheid toch nog aangeboden)
- Het is goed voor ons inzicht
Helaas stellen wij bij deze gelegenheid (kennelijk) de juiste vragen niet en doen daarmee geen gedegen inhoudelijk onderzoek naar het probleem wat ons er verder niet van doet weerhouden om met stellige uitspraken te komen die de suggestie geeft dat gedegen feitelijk cijfer en statistisch inzicht er wel is. (??)Voor het derde punt geldt dat het een aanname mijnerzijds is, aangescherpt om het punt te verduidelijken of het in een iets bredere context met conclusie samen te vatten.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
knip knip knip in eigen reactie (Maatschappelijke negatieve consequenties van dit soort 'algemene' belangen en beeldvorming communicatie) voor een andere keer te bewaren. ;-)-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dan ter afsluiting en wederom bij herhaling :
Simpele principiële wens : vertrouwen s.v.p.Kunnen beschikken over feiten en een juiste weergave van de feiten zijn uiteindelijk een essentiële voorwaarde voor communicatie en vertrouwen tussen burger en overheid.
Vertrouwen krijg je niet, dat moet je wel verdienen
(en zeker niet verspillen, weder-opbouwen duurt altijd langer)"Daarom nog eens het punt verduidelijkt om het belang van een antwoord op de vraag te onderschrijven."