De oud-eigenaren van het Beverwijkse DigiNotar moeten miljoenen aan Vasco Data Security International betalen, dat in 2011 het bedrijf overnam. Dat heeft de rechter eind juli bepaald, zo blijkt uit deze uitspraak die gisteren online verscheen en waar Emerce over bericht.
DigiNotar was een certificaatautoriteit die SSL-certificaten uitgaf. In januari 2011 werd het bedrijf door Vasco overgenomen. Een paar maanden later, in juni, wist een aanvaller toegang tot de systemen van DigiNotar te krijgen en gebruikte die voor het genereren van valse SSL-certificaten waarmee internetgebruikers konden worden afgeluisterd. DigiNotar ontdekte de aanval en onterecht uitgegeven certificaten eind juli 2011, maar verzweeg dit.
Nadat Google dankzij de ingebouwde certificaatcontrole in Chrome ontdekte dat er onterecht SSL-certificaten voor Google-domeinen waren uitgegeven sloeg het alarm. Onderzoek wees uit dat de certificaten bij DigiNotar vandaan kwamen. Na de waarschuwing van Google bevestigde DigiNotar de inbraak. Uiteindelijk werd DigiNotar in september failliet verklaard.
Vasco stapte naar de rechter en stelde niet alleen alleen voormalige moedermaatschappij Ratonigid aansprakelijk, maar ook de vroegere bestuurders, via hun persoonlijke vennootschappen. In 2011 betaalde Vasco 3,7 miljoen euro voor de overname. Na het faillissement stelde Vasco Ratonigid al aansprakelijk voor een kleine twaalf miljoen dollar. De rechter heeft nu geoordeeld dat er sprake is van garantieschendingen en dat de verkopende partij een fors deel van de schade moet vergoeden.
DigiNotar zou in 2009 al op gebreken in de beveiliging zijn gewezen, maar heeft hier nooit op gereageerd, aldus de rechtbank. Die was het ook niet eens met de verdediging van Ratonigid dat Vasco deels schuldig is, omdat het sinds 1 januari 2011 eigenaar van DigiNotar was. Hoeveel de oud-eigenaren moeten betalen is nog niet bekend, maar het zou in ieder geval om miljoenen gaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.