De Duitse autoriteiten hebben vorig jaar december een Turkse man opgepakt die verdacht wordt van één van de grootste digitale bankovervallen ooit, zo is nu bekend geworden. De man zou het meesterbrein zijn achter een bankroof waarbij begin vorig jaar 30 miljoen euro van een bank in Oman werd gestolen.
De aanval op de bank begon met de hack van een creditcardverwerker die transacties verwerkte voor debitcards die door de bank waren uitgegeven. Debitcards worden onder andere door bedrijven gebruikt voor het betalen van personeel en kunnen van tevoren worden opgeladen met een bepaald bedrag. Nadat de aanvallers toegang tot het netwerk hadden gekregen, werd de opnamelimiet van de kaarten verwijderd. Ook wisten ze allerlei informatie over de betaalkaarten te achnterhalen.
De verkregen informatie werd vervolgens naar verschillende personen in 23 landen verstuurd, die daarmee zogeheten 'white plastics' konden maken. Met deze namaakpassen bemachtigden de door de organisatie uitgezochte pinners op 19 februari 2013 in een periode van 24 uur zo'n 30 miljoen euro. In de nacht van de bankroof wist de Duitse politie te Düsseldorf twee verdachten aan te houden, een 57-jarige Nederlandse en haar 36-jarige zoon.
De twee Nederlanders zouden echter uit angst voor de kopstukken van de organisatie nooit hebben verteld wie hun opdrachtgevers waren. De Turkse verdachte liep echter tegen de lamp toen hij zijn e-mail op het wifi-netwerk van een hotel las, wat door de Amerikaanse geheime diensten werd opgemerkt, zo meldt Der Spiegel. De Amerikanen waarschuwden de Duitse autoriteiten, waardoor de verdachte 41 minuten later in zijn hotelkamer kon worden opgepakt. Zowel Turkije als de Verenigde Staten hebben om de uitlevering van de man gevraagd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.