De officier van justitie heeft tegen twee mannen een geldboete geëist wegens het inloggen op een geautomatiseerd systeem met gegevens die niet voor hen bedoeld waren. Het gaat om de 62-jarige Henk Krol, tegen wie 1500 euro, waarvan 750 euro voorwaardelijk, geëist is. Tegen zijn tipgever, een 35-jarige man uit Geldrop, is voor hetzelfde feit een geldboete van 250 euro geëist.
Beide mannen worden ervan verdacht in april 2012, door het gebruik van inloggegevens die niet voor hen waren bedoeld, te zijn binnengedrongen in een geautomatiseerd systeem. Dit systeem is bedoeld voor medische professionals om uitslagen op te zoeken van aangevraagde medische onderzoeken.
"Door gebruik te maken van een valse sleutel (de inloggegevens die niet voor hen waren bedoeld), als ook het aannemen van een valse hoedanigheid (de rechtmatige gebruiker) is het Openbaar Ministerie van mening dat beiden zich schuldig hebben gemaakt aan computervredebreuk", aldus een verklaring van het OM.
Inzien medische dossiers
De 35-jarige man zou zijn eigen medisch dossier en dat van twee anderen hebben geraadpleegd. De 62-jarige verdachte wordt ervan verdacht het medisch dossier van 14 personen te hebben ingezien. Daarnaast zou hij afdrukken van één of meer medische dossiers hebben gemaakt en geanonimiseerd hebben verstrekt aan een journalist.
Beiden stellen het strafbare feit te hebben gepleegd om aan te tonen dat de beveiliging van het geautomatiseerd systeem slecht was.
Strafbaar
Het OM is van oordeel dat door deze handelswijze inbreuk is gemaakt op de privacy van derden die niet gerechtvaardigd wordt door het doel dat de mannen voor ogen hadden. Namelijk misstanden in de beveiliging aan de kaak stellen. Volgens het OM was er geen sprake van een algemene beveiligingsfout in het systeem, maar van onzorgvuldig omgaan met de inloggegevens door een afzonderlijke gebruiker.
"Verdachten hadden bovendien het doel van hun handelen op een minder vergaande manier kunnen bereiken. Bijvoorbeeld door zich te beperken tot het inloggen van het systeem en vervolgens maken van een print screen zonder specifieke dossiers te bevragen, dan wel het alleen bevragen van hun eigen medische dossiers", laat het OM weten.
De mannen hadden volgens het OM naar de betrokken organisatie in kwestie anders kunnen en moeten optreden. "Zaken aan de kaak stellen mag, maar de grens ligt in beginsel bij het plegen van een strafbaar feit. Er is in deze zaak niet gebleken van omstandigheden die dit anders maken." De rechter doet op 15 februari uitspraak.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.