Volgens de directeur van het Tor Project, de organisatie die de Tor-software ontwikkelt en onderhoudt, komen er regelmatig anonieme bugmeldingen binnen van mensen die bij Amerikaanse en Britse geheime diensten werken. Dat vertelt Andrew Lewman in een interview met de BBC.
Tor laat internetgebruikers hun IP-adres verbergen en gecensureerde websites bezoeken. Inlichtingendiensten zouden lekken in Tor zoeken om Tor-gebruikers te kunnen identificeren, maar zouden worden tegengewerkt door collega's die de gevonden bugs melden zodat het Tor Project die kan repareren. Door de bugmeldingen kan Tor de anonimiteit van gebruikers blijven beschermen, aldus Lewman.
De Tor-directeur zegt dat hij zowel door werknemers van het Britse Government Communications Headquarters (GCHQ) als de Amerikaanse National Security Agency (NSA) over kwetsbaarheden is getipt. "Er zijn voldoende mensen in beide organisaties die anoniem gegevens aan ons kunnen lekken en ons vertellen dat we ergens naar moeten kijken of iets moeten verhelpen", aldus Lewman. "En dat hebben ze ook gedaan."
Bronnen binnen de geheime diensten zouden maandelijks bugs en andere ontwerpproblemen melden waardoor het Tor-netwerk risico loopt. Doordat het Tor Project anonieme bugmeldingen accepteert is het onduidelijk wie de melders zijn en of ze inderdaad voor de inlichtingendiensten werken. "Het is gewoon een ingeving", merkt Lewman op. Hij wijst naar het soort mensen dat over de tijd en expertise beschikt om zeer lastige bugs te vinden.
"En het feit dat we volledig anonieme bugmeldingen accepteren zorgt ervoor dat ze het veilig aan ons kunnen melden." NSA-klokkenluider William Binney zou Lewman hebben verteld dat één reden waarom NSA-personeel mogelijk Tor-bugs doorgeeft wordt veroorzaakt door de onvrede over het bespioneren van Amerikaanse burgers.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.