Doordat mensen in een surveillancemaatschappij leven waar ze overal gefilmd worden gaan ze uit protest zelf ook steeds vaker de politie filmen. Dat zegt Pieter Verdegem, professor Nieuwe Media en ICT aan de Universiteit Gent, tegenover Het Laatste Nieuws.
Verdegem reageert op de zaak van twee Belgische politieagenten die een man aanklaagden omdat hij hen filmde en de beelden online zette. De agenten wilden dat de man stopte met filmen, maar die ging hiermee door. "Volgens mij doe ik niets verkeerd: ik observeer, registreer en publiceer", aldus de man. Hij kan een boete van tussen de 100 en 100.000 euro krijgen.
Volgens Verdegem zijn burgers het zat om overal gefilmd te worden. "We leven vandaag in een surveillancemaatschappij, waarbij iedereen zo veel mogelijk in de gaten wordt gehouden", legt hij uit. "Dat is vanuit een bepaald idee ontstaan: als mensen het gevoel hebben dat ze gevolgd worden, dan zullen ze zich gedragen."
"Dat is ook het principe van een gevangenis. Vandaag leven we in een maatschappij waar de politie zo veel mogelijk informatie verzamelt over burgers, met het doel die informatie te gebruiken wanneer het relevant is. Ik snap dat de mensen daar een stukje tegen in opstand komen en dat uiten door zelf de politie te filmen."
De Belgische politiebond Sypol stelt dat een smartphone waarmee agenten worden gefilmd een bewijsstuk is en daarom in beslag genomen moet kunnen worden. "Wij vragen een wettelijke regeling zodat een gsm in beslag genomen kan worden', zegt Rudy Callewaert van Sypol. "De gsm is op dat ogenblik een overtuigingsstuk, een bewijsstuk dat kan toegevoegd worden aan het dossier."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.