image

Isostick: de USB-stick die zich als cd-speler gedraagt

donderdag 28 augustus 2014, 15:29 door Redactie, 15 reacties

Voor IT'ers en technici die vaak computers moeten troubleshooten of installeren en niet met een berg cd's of dvd's willen rondlopen is er een oplossing genaamd Isostick. Het is een USB-stick die zich als cd-speler gedraagt en vanaf een microSD-kaart allerlei ISO-bestanden kan lezen.

Via een schakelaar op de USB-stick kan het apparaatje als normale USB-stick worden benaderd, waarbij de inhoud van de in de USB-stick gestopte microSD-kaart wordt weergegeven. Zodra de schakelaar wordt omgezet, kan er vanaf de USB-stick worden opgestart en zal de computer denken dat het een echte cd-speler is en geen "bootable USB-stick". Een belangrijk gegeven, aldus Jean Taggert van anti-virusbedrijf Malwarebytes.

"Dit maakt Isostick een ongekend veelzijdige techtool. Het is niet meer nodig om een stapel lege of gebrande cd's of een draagbare optische schijf mee te nemen en nieuwe versies van verschillende diagnostische tools te branden als er een update uitkomt." De firmware van de Isostick is via een apart programma te updaten, maar zal daarbij niet de bootloader overschrijven. In het geval van een mislukte update kan het apparaat toch worden hersteld.

Ondanks alle pluspunten zijn er volgens Taggert ook nog wat ruwe kantjes. De applicatie op de Isostick om één van de aanwezige ISO-bestanden te selecteren werkt niet altijd. Daarnaast zijn er ook problemen met UEFI-systemen, wat door de Secure Boot van nieuwe computers zou komen. In dit geval moet deze optie tijdelijk worden uitgeschakeld. Verder zijn de prestaties afhankelijk van de gebruikte microSD-kaart en moeten SD-kaartjes van 64GB of groter als FAT32 worden geformatteerd.

Reacties (15)
28-08-2014, 15:41 door Anoniem
Dit is niks nieuws bestaat al langer ik gebruik zelf van zalman de ZM-VE300
28-08-2014, 15:43 door mcb
Een dergelijke oplossing bestaat al jaren.
Met YUMI (http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator) kan je eenvoudig een stick volproppen met iso's en dan via een van die booten.
Alles in te stellen via eenvoudige wizzard of indien gewenst via een ini file.

De evt. niet-gebruikte ruimte kan je gebruiken voor andere zaken.
28-08-2014, 15:48 door Anoniem
Persoonlijk gebruik ik voor dit soort werkzaamheden altijd een Zalman ZM-VE300. Naast een harddisk ook nog een blueray speler, waarmee iso's direct gemount worden. Zeer veelzijdig en onmisbaar bij regelmatige installatie van OS'en. En uiteindelijk veel goedkoper (€ 40 tegenover $99 voor de isostick).
28-08-2014, 15:50 door Anoniem
Door mcb: Een dergelijke oplossing bestaat al jaren.
De YUMI zal niet gezien worden als cd speler, derhalve toch net iets anders.
28-08-2014, 15:57 door Anoniem
Ik zie pas echte meerwaarde over (het gratis) Rufus wanneer dit als USB-SSD leverbaar wordt, zo veel verschillende bootable .iso's heb ik nou ook weer niet nodig. Die berg met dvd's ben ik in ieder geval al lang kwijt.
28-08-2014, 15:58 door stoute
ik gebruik persoonlijk Zalman ZM-VE300 werkt ook prima en het kiezen van de iso kan via display op de unit zelf
28-08-2014, 16:10 door Anoniem
@mcb: dat is interessant, alleen niet alle computers werken goed samen met bootable USB sticks. Vooral oudere computers hebben nog al eens beperkte bios ondersteuning hiervoor, zodat het booten eigenlijk alleen maar goed werkt vanaf een echte cd-rom station (niet eens een usb cd-rom station). Dus als dit apparaatje een cd-rom station kan emuleren, heeft dat zeker voordelen.
28-08-2014, 16:11 door Anoniem
De isostick moet je eigenlijk vooral zien als een soort van YUMI, met de volgende verschillen:

- Doet zich daadwerkelijk voor als een optisch loopwerk (CD drive). Als je een oudere computer hebt die niet van USB sticks wil booten maar wel vanaf een USB CD drive, dan is dit een uitkomst. Voornamelijk van toepassing op oudere computers.

- Heb je een spel of programma dat CD/DVD emulators herkent en weigert te werken als die in gebruik zijn (ietwat oudere software of software voor de professionele markt die nog steeds dat soort systemen gebruikt), wederom een uitkomst.

- Heeft een hardware alleen-lezen schakelaar. Moet je bezig met een live geïnfecteerd systeem, of je denkt dat er een infectie ergens al voor het boot proces zit (bijv. weggewerkt in BIOS), dan kan je hiermee er zeker van zijn dat je stick geen infectie oploopt.

Heb je die eigenschappen niet nodig, dan zou ik ook inderdaad aanraden om gewoon YUMI o.i.d. te gebruiken - is een stuk goedkoper.

Een directer alternatief is, zoals stoute zegt, de Zalman ZM-VE300 (of zelfs de VE200, USB 2.0 ipv USB 3.0), waarbij je een harde schijf / SSD gebruikt. Stuk meer opslag voor minder geld, en een mooi display venstertje, maar uiteraard wel groter + gehannes met de USB kabel.
28-08-2014, 16:22 door Anoniem
Door stoute: ik gebruik persoonlijk Zalman ZM-VE300 werkt ook prima en het kiezen van de iso kan via display op de unit zelf

En is aan te passen aan PC/Linux/Apple format harde schijf... Niet aan te raden want ik moet nog steeds een VE200 fixen door er een apple disk in te stoppen, firmware te veranderen naar NTFS en dan weer formatteren.

Bovendien is het aantal systemen wat een CDROM speler vereist om te kunnen booten zo laag dat het geen toegevoegde waarde meer heeft.
28-08-2014, 16:34 door Anoniem
Door mcb: Een dergelijke oplossing bestaat al jaren.
Met YUMI (http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator) kan je eenvoudig een stick volproppen met iso's en dan via een van die booten.
Alles in te stellen via eenvoudige wizzard of indien gewenst via een ini file.

De evt. niet-gebruikte ruimte kan je gebruiken voor andere zaken.

(Zodra de schakelaar wordt omgezet, kan er vanaf de USB-stick worden opgestart en zal de computer denken dat het een echte cd-speler is en geen "bootable USB-stick")

In de tekst wordt al gezegd dat het dus juist geen bootable usb is ;)
28-08-2014, 17:26 door Anoniem
Juist de ontbrekende ondersteuning voor uefi is een groot gemis. Zoals een andere reactie al aangeeft is booten van een iso via usb stick het probleem niet. Yumi en andere oplossingen zijn voorhanden.

Het niet kunnen booten op een uefi systeem, daar loop ik nu tegenaan. Geen (uniforme) manier om het tijdelijk uit te schakelen.

Een stick die zich voordoet als uefi compatible windows installatie media, waarmee je vervolgens een willekeurige linux of windows iso kunt booten.. Dat zou pas wat zijn. Iets dat ook op een uefi systeem altijd werkt.
28-08-2014, 18:20 door Anoniem
"Do It Yourself": http://www.liveusb.info/
29-08-2014, 00:21 door Anoniem
Als ik het goed begrijp is dit een een USB die als live bootable USB gebruikt kan worden en als data drager? En het probleem wat op gelost wordt is dat de ICTer geen CD meer hoeft te branden om van te booten? Ik doe dit al jaren. Ik zet een ISO bootable op een USB stick en boot van af daar een PC. Maar ik had laatst een programmaatje die ik wilde gebruiken in combie met mijn live USB. Ik had een twede USB kunnen gebuiken maar ik heb er voor gekozen de ISO open te maken bestandje er in te stoppen en weer als ISO weg te schrijven. Volgens mij kan je Linux ook gewoon op een USB instaleren dan kan je later programma's toevoegen.
Mocht een oude pc niet van af USB willen booten zal deze ook niet van af portable CD speler via USB booten. Ik heb dan altijd een CD met PLOP linux (oud versie) en gebruik alleen de boot loader van PLOP om vanaf USB verder te kunnen booten. Maar mooie oplossing. Helaas voor een niet bestaand probleem. Misschien een oplossing voor luie ICTers. Maar zo als altijd geld als je geen zin hebt zelf een oplossing te zoeken moet je er maar voor betalen.
29-08-2014, 09:40 door Anoniem
Door Anoniem: "Do It Yourself": http://www.liveusb.info/

meest irritante website ooit
29-08-2014, 10:32 door majestic
Door Anoniem: Juist de ontbrekende ondersteuning voor uefi is een groot gemis. Zoals een andere reactie al aangeeft is booten van een iso via usb stick het probleem niet. Yumi en andere oplossingen zijn voorhanden.

Het niet kunnen booten op een uefi systeem, daar loop ik nu tegenaan. Geen (uniforme) manier om het tijdelijk uit te schakelen.

Een stick die zich voordoet als uefi compatible windows installatie media, waarmee je vervolgens een willekeurige linux of windows iso kunt booten.. Dat zou pas wat zijn. Iets dat ook op een uefi systeem altijd werkt.

Voor EUFI keys moet je bij de distribiteur van de software of het OS zijn. Niet bij deze makers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.