Door Erik van Straten: Om te beginnen moet je je realiseren Java niet onveilig is, integendeel: het is in Java veel moelijker om als programmeur een fout te maken die tot een (string-) buffer overflow kan leiden dan in C of C++.
Hmja, als je puur naar de taal kijkt. Niet heel relevant daar de problemen ergens anders liggen, wat je verder zelf ook al aangaf. "Java" staat hier voor zowel de taal, de virtuele machine waarin'ie uitgevoerd wordt ("JVM"), en dat er dan een ingeperkte versie van dat geheel in de browser beschikbaar is om
vreemde code uit te voeren.
De problemen liggen er in dat die vreemde code uit de "zandbak" weten te ontsnappen. Wat je ook al aangaf, maar wat zo ontzettend de crux is dat het best nog eens gezegd mag worden.
Kortom, Java voor Linux is niet veiliger of minder veilig dan Java op andere besturingsystemen. Echter, als de sandbox in de webbrowser geen restricties kent (vanaf elke site aangeboden Java applets rücksichtslos uitvoert) is de gemiddelde kans (en dus het risico) dat je als Linux gebruiker slachtoffer wordt, kleiner dan als Windows gebruiker. Domweg omdat je onder een kleinere doelgroep valt.
In grote lijnen correct, tot (maar niet met) dat laatste: Er zitten wat cultuurverschillen zoals een veel beter besef niet alles maar als "root" danwel "Administrator" uit te voeren, wat ook veel makkelijker gemaakt wordt, en dat die beveiliging ook een klein beetje meer voorstelt, om historische en architectonische redenen. Met andere woorden: Zeggen (of impliceren) dat het puur een marktvolumeverhaal is, is er eentje uit de "get the facts"-stal.
Maar bij gerichte aanvallen (als de aanvaller weet dat jij Linux gebruiker bent, en daar zwijgen Linux gebruikers in mijn ervaring zelden over) vermoed ik dat de kansen elkaar niet veel zullen ontlopen.
Beetje een andere discussie, maar dat ze zo vocaal zijn komt ook een beetje omdat er nogal veel blind vanuitgegaan wordt dat als je "computer" zegt dat dan ook "windows" bedoeld wordt. Naast deze noodzaak is er ook het "linux gaat de wereld van redmond verlossen"-cultuurtje (waar ik me eerlijkheidshalve ook aan erger, zozeer dat het een factor was om nog maar weer ergens anders naar op zoek te gaan), maar je kan dat niet alle schuld geven.
Terug naar deze discussie: Bij echt gerichte aanvallen ben je het haasje, wat je ook doet. Waar je dan naar moet kijken is hoe moeilijk het is om zulke gerichte aanvallen op te zetten. Bij windows is het ondertussen COTSwerk, maar linux (nog) niet, alweer vanwege een aantal verschillende factoren. En ga je naar een andere telg uit de unix familie (en/of een andere instructieset) dan wordt het nog lastiger. Zie om te beginnen die expertise maar eens bijelkaar te vegen.
Als Oracle Java wil redden zullen ze browser-ondersteuning door Java optioneel moeten maken en/of in Java een whitelist ondersteunen voor vertouwde websites waarvandaan Java applets geladen mogen worden.
Dat eerste is sowieso een goed idee. Dat tweede, was dat niet al geprobeerd? En hoeveel tijd kostte het om dat te omzeilen? Buiten dat ze zich dan een mopolie toeeigenen waar een hele hoop mensen weinig zin in gaan hebben.
Nevermind dat die andere fabrikant precies hetzelfde aan het doen is maar dan niet met websiteapplets, maar met je eigenste computer. Of die appstores her en der, waar ook onmiddelijk alternatieven voor te vinden zijn en waar ook nog het een en ander aan malware en plaggiaat en weetikhet in de officieel goedgekeurde nering te vinden zijn.
Oftewel, laat ze nou maar eerst eens hun eigen werk goed doen, en die zandbak goed en stevig bouwen. Maarja, dat roep ik van redmond ook al jaren en dat lukt ze ook al niet. Die hebben nog steeds een positie waardoor ze wegkomen met moord, sunacle toch wat minder.
Sunacle had er gewoon veel beter bovenop moeten gaan zitten. Hebben ze niet gedaan. Kan best dat daarmee de oorlog al min of meer verloren is, (vergelijk deathstar en resulterende divisieverkoop) want nu realiseert iedereen zich dat ze zonder al te veel gedonder best zonder java-in-de-browser kunnen. Wat dat betreft is het wellicht interessant te zien of flash hier marktaandeel gaat winnen, of dat de gaten daarin voldoende zijn om dat dan ook maar achter ons te laten. Want op lange termijn is java (open genoeg dat er alternatieve implementaties beschikbaar zijn) door flash (overduidelijk gesloten) vervangen geen verbetering.