Er zit geen privacylek in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) zoals de Telegraaf vanochtend beweerde, dat stelt Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Volgens de Telegraaf zou informatie in het EPD, of LSP zoals het nu heet, makkelijk naar een persoon te herleiden zijn, omdat ook de postcode van patiënten wordt opgevraagd.
Op een afgesloten internetpagina voor huisartsen laat de directeur van softwareleverancier Labelsoft weten dat de gegevens volstrekt niet meer anoniem zijn.
Het Nivel verzamelt alle informatie uit consulten en medicatiedossiers. Volgens de Telegraaf krijgt het ook inzicht in zogeheten contra-informatie. In dit deel van het patiëntendossier kan bijvoorbeeld te zien zijn of iemand een buitenechtelijke relatie heeft, omdat dit van belang kan zijn bij seksueel overdraagbare aandoeningen.
Daarnaast worden ook de geboortedatum, het geslacht en de vier cijfers van de postcode meegestuurd. Met deze informatie valt in 80 procent van de gevallen een dossier te matchen met een persoon, stelt Matthijs Koot van de UvA, die vorig jaar promoveerde op dit onderwerp.
Scan
Het Nivel laat in een reactie weten dat het artikel van de Telegraaf niet klopt. "In het Telegraafartikel staat dat het Nivel nuttige informatie haalt uit patiëntendossiers, dat er nieuwe kennis wordt verzameld met deze gegevens. Maar, dit doet het Nivel niet met de gegevens uit de epd-scan en ook niet met gegevens van alle Nederlanders."
De organisatie monitort onder andere hoe goed huisartsen hun dossier bijhouden. "Wij noemen dit de epd-scan. Dit is overigens iets anders dan een scan van het landelijk EPD of Landelijk Schakelpunt (LSP)." Nivel scant de dossiers, waarbij er twee soorten scans zijn. Bij de mini-scan wordt geen patiëntinformatie verkregen, bij de uitgebreide scan wel.
"Om te kunnen beoordelen hoe goed een huisarts registreert, is het nodig dat het Nivel ook beschikt over informatie over bijvoorbeeld de diagnose of de leeftijd van patiënten." Het zou in ieder geval niet om informatie over buitenechtelijke relaties gaan.
Herleiden
"In het Telegraafartikel staat dat het Nivel nuttige informatie haalt uit patiëntendossiers, dat er nieuwe kennis wordt verzameld met deze gegevens. Maar, dit doet het Nivel niet met de gegevens uit de epd-scan en ook niet met gegevens van alle Nederlanders", aldus de organisatie.
De onderzoeksresultaten worden volgens het Nivel altijd openbaar gepubliceerd en zouden niet tot individuele patiënten of individuele praktijken te herleiden zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.