image

Cybercrimineel krijgt pluim van Belgische rechter

woensdag 3 september 2014, 12:16 door Redactie, 5 reacties

Een cybercrimineel die op 4800 websites wist in te breken en met gestolen creditcardgegevens allerlei goederen kocht heeft een pluim van een Belgische rechter gekregen. De 24-jarige Bilal K. verving op 4800 websites de startpagina door een zelfgemaakte pagina met vooral anti-Joodse uitspraken.

Zowel de website van voetbalclub Club Brugge en die van de gemeente Kortrijk werden aangepast, alsmede de officiële website van de Marokkaanse overheid moest eraan geloven. Het defacen van websites vindt al jaren plaats en vereist meestal geen geavanceerde kennis. Daarbij komt het ook voor dat defacers zogeheten "mass defacements" uitvoeren, waarbij ze via een gehackte hostingprovider in één keer een groot aantal websites kunnen aanpassen.

Toch was de Belgische rechter die de zaak behandelt onder de indruk. "Je hebt dit allemaal zelf aangeleerd? Daar heb je heel wat capaciteiten voor nodig", aldus rechter Xavier Stevenaert. Ook de advocaat van K. was verbaasd over de opmerking. "Maar ik ben blij dat de rechter de capaciteiten van mijn cliënt heeft opgemerkt." Volgens de advocaat wilde de man alleen maar aantonen dat de websites erg slecht beveiligd waren.

Naast het bekladden van websites gebruikte Bilal ook gestolen creditcardgegevens om geld van rekeningen af te halen. Daarmee kocht hij vliegtuigtickets, merkkleding en iPhones. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie kan de totale schade tot 1,8 miljoen euro oplopen. Het gaat dan om herstelkosten aan websites en servers bij honderden bedrijven en particulieren, plus het gestolen geld, zo meldt het Nieuwsblad. K. kan een gevangenisstraf van 4 jaar krijgen. De rechter doet op 30 september uitspraak.

Reacties (5)
03-09-2014, 13:10 door Anoniem
"herstelkosten aan websites en servers bij honderden bedrijven".

Ze zullen bedoelen: verkeerd bespaard geld dat eigenlijk had moeten dienen om de beveiliging op orde te krijgen en nu moet worden gespendeerd om de site weer in de lucht te krijgen (waarbij de veiligheid misschien alsnog niet op orde zal zijn).
03-09-2014, 16:44 door Anoniem
"Volgens de advocaat wilde de man alleen maar aantonen dat de websites erg slecht beveiligd waren"

Om vervolgens wel 1,8 miljoen schade aan te richten... Die rechter spoort niet. Die advocaat praat tegen beter weten in.
03-09-2014, 17:00 door Anoniem
Door Anoniem:Ze zullen bedoelen: verkeerd bespaard geld dat eigenlijk had moeten dienen om de beveiliging op orde te krijgen en nu moet worden gespendeerd om de site weer in de lucht te krijgen (waarbij de veiligheid misschien alsnog niet op orde zal zijn).

Nee, dit is beleid. Geef geen geld uit aan beveiliging en declareer het aanbrengen van die beveiliging bij de inbreker.

Peter
03-09-2014, 21:40 door Cornelius
Ik vraag me af waar de rechter zo'n uitspraak op baseert. Was er misschien een expert witness in de zaal die heeft verteld dat 't allemaal zo ingewikkeld was, of is de rechter misschien een digibeet?
03-09-2014, 23:12 door Anoniem
Wraking van deze rechter door het OM lijkt mij hier op zn plaats.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.