ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: Mag systeembeheer wachtwoorden bepalen en uitreiken, en dan een bestand bijhouden waar wachtwoorden worden opgeslagen, met daarnaast dus de mogelijkheid om de correspondentie van werknemers te kunnen lezen?
Antwoord: De wet zegt bar weinig over wachtwoorden. Afgezien van de privacywet die een "adequate beveiliging" eist, en de regels over elektronische handtekeningen die authenticatie van de gebruiker vereisen ken ik eigenlijk geen wetgeving die impliceert waar en hoe wachtwoorden moeten worden ingezet. Je moet dan terugvallen op algemene principes en regels en van daaruit redeneren of een bepaalde handelwijze rond security gepast is.
Een bedrijf is in beginsel vrij om te bepalen hoe de security wordt ingericht en mag dus dicteren dat zij centraal zal bepalen wat de wachtwoorden zijn. Als werknemer heb je dat maar te slikken. Het centraal bepalen van wachtwoorden kan voordelen hebben maar ook nadelen. Je voorkomt al te zwakke keuzes (hunter2 en dergelijke) maar je maakt het wel lastiger voor mensen om wachtwoorden te onthouden, dus je vergroot de kans dat mensen ze gaan opschrijven. Maar dat is het risico van de werkgever.
Voor centraal bijhouden van wachtwoorden geldt hetzelfde. Het kan handig zijn om dan bij een vergeetachtig (of verdwenen) persoon toegang te krijgen tot gegevens, maar er is een risico van diefstal of misbruik. Dat risico is voor de werkgever en die moet dus bedenken wat voor hem het prettigst werkt en het veiligst is.
Natuurlijk kan het systeembeheer misbruik maken van zulke lijsten. Maar in principe kunnen ze tóch al overal bij, dus voegt die lijst wachtwoorden dan veel toe om de security omlaag te krijgen?
Een systeembeheerder mag geen kennis nemen van privécommunicatie van werknemers, tenzij daar een heel goede reden voor is. Of hij dat nu doet met een wachtwoord van een lijst of met een beheerswachtwoord of door de lijn te tappen maakt niet uit.
Dus tsja. Het mág wat dit bedrijf doet. Verstandig lijkt het me niet. En we moeten nu maar vertrouwen op de goede intenties van het beheer.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.