image

Nederland in Top 10 malware-landen

donderdag 14 februari 2013, 15:09 door Redactie, 0 reacties

Nederland speelt een belangrijke rol in het verspreiden van malware en aansturen van besmette computers die onderdeel van een botnet zijn. Dat blijkt uit een nieuw rapport van beveiligingsbedrijf Websense. Nederland staat op een negende plek in de Top 10 van landen die malware hosten. In de Top 10 van landen met Command & Control-servers staat Nederland op een vijfde positie.

Via deze Command & Control-servers worden besmette computers aangestuurd die onderdeel van een botnet zijn. In januari kwam ook McAfee met het bericht dat Nederland tot de Top 3 botnet-landen behoort.

Op zichzelf niet vreemd, gezien de goede internet-infrastructuur van Nederland en de vele hostingbedrijven die hier actief zijn. Daarnaast zijn er ook in andere landen botnet-servers actief, en wisselen die vaak van locatie om uitschakeling door de autoriteiten te voorkomen.

Politici
Toch reageerde de politiek geschrokken op het getal van McAfee en werden er Kamervragen gesteld. Het anti-virusbedrijf legde de schuld van het aantal botnet-servers zelfs bij de Nederlandse privacywet. Dit tot groot ongenoegen van Privacy Barometer. In een opinie haalt de website uit naar McAfee, de NOS en politici.

"De opmerking dat het grote aantal servers de schuld is van goede privacywetgeving, lijkt daarom slechts een slimme uitspraak van dhr. van Campen [McAfee - red.]. In het bewuste onderzoek staat hier niks over en ook in eerdere onderzoeken van McAfee wordt privacy niet eens genoemd."

Terughacken
Volgens Privacy Barometer is de opmerking van Van Campen slim, omdat er nu een discussie speelt over privacy en de door Minister Opstelten voorgestelde terughackwetgeving, waar ook andere beveiligingsbedrijven voor pleiten.

"McAfee heeft commercieel belang bij het wetsvoorstel van Opstelten, want het idee van een hackende politie zal bedrijven en mensen aansporen hun systemen beter te gaan beveiligen."

De bevoegdheden voor het aanpakken van botnets hoeven dan ook niet worden uitgebreid. "De privacywetgeving heeft daar niets mee te maken en hoeft om die reden dus niet te worden aangepast."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.