Officiële instanties zoals gemeenten, letselschadebureaus, verzekeraars en het UWV blijken regelmatig om een medisch dossier te vragen, waarmee ze het medisch beroepsgeheim omzeilen. Dat stellen de Patiëntenfederatie NPCF en artsenfederatie KNMG aan de hand van eigen onderzoek (PDF).
De NPCF vroeg 9000 mensen of ze weleens op verzoek van een officiële instantie (een deel van) hun medisch dossier bij een zorgverlener moesten opvragen en hoe dat verliep. Van de 9000 mensen hebben 1447 mensen (16%) dit weleens moeten doen. De meeste deelnemers van de groep die hun dossier moesten opvragen (50%) moest dit doen voor het UWV. Bijna een kwart (24%) voor de gemeente en 19% voor de arbodienst.
Bij bijna de helft van de mensen (48% van de groep van 1447 mensen) vroeg de officiële instantie om een kopie van een deel van het dossier. Bijvoorbeeld over een bepaalde aandoening, actuele gegevens, ongeval gerelateerd, specialist gerelateerd, medicijngebruik of over bepaalde uitslagen.
Bij bijna een derde (32%) vroeg de officiële instantie om een kopie van het hele dossier. 20% van de mensen weet niet wat er precies is gevraagd. De meeste mensen vroegen (een deel van) hun medische dossier op bij de specialist (65%) of huisarts (48%). 10% bij de fysiotherapeut, 8% bij de psychiater en 8% bij de psycholoog.
Volgens de NPCF en KNMG voelen mensen de druk om hun medisch dossier op te vragen en werken ze mee uit angst om geen uitkering of verzekering te krijgen. "Instanties moeten gerichte schriftelijke vragen stellen aan een arts, met toestemming van de patiënt. Ze moeten dit niet omzeilen door de patiënt bij de arts een kopie van zijn hele dossier te laten opvragen", zegt KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag.
Volgens Van der Gaag is wat een patiënt met een arts bespreekt vertrouwelijk. "Dan past het om alleen informatie op te vragen die écht nodig is om een aanvraag van bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een uitkering wegens letselschade te beoordelen." NPCF en KNMG zijn inmiddels met diverse instanties in gesprek over handhaving van de regels om inbreuk op de privacy van patiënten te voorkomen.
Met de overheveling van zorg naar de gemeenten kan dit probleem nog wel eens drastisch toenemen, een gevaar waar de artsenfederatie het kabinet al eerder voor waarschuwde, zegt Van der Gaag. "We vinden het belangrijk dat de VNG en de overheid afspraken maken over gerichte inzage in het medisch dossier. Veel gemeenten zijn zich nog onvoldoende bewust over wat zij wel en niet aan medische gegevens mogen vragen van burgers. En dat geldt evengoed voor uitkeringsinstanties, letselschadebureaus en verzekeraars."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.