Moderne schijven hebben een auto-park mechanisme en de geschakelde voedingen accepteren spanningen tussen de 90 en 250 V waarbij de voeding van de harde schijven netjes constant blijft.
Ten eerste: hoe goed werkt dat autopark mechanisme in ongewone situaties van te lage voedingsspanningen of sterk
wisselende voedingsspannningen. Schijven draaien na stroomuitval nog een poosje door, en het duurt even voordat ze zijn afgeremd. Hoe gedraagt de besturing van de HDD zich als je heel snel na uitschakelen weer inschakelt en dat meerdere keren? Weet je zeker dat de firmwareontwikkelaars aan zulke uitzonderlijke situaties hebben gedacht?
Ten tweede: heb je getest wat de PC doet als er onregelmatige fluctuaties zijn die onder de 90V duiken en weer daarboven?
Bijv. ik herinner mij uit de jaren '90 dat er opvallend veel Power Supplies sneuvelden waarbij de klacht was: "We hebben stroomuitval gehad, en daarna wilde hij niet meer aan". Wat bleek? Men had nog niet zo lang het schakelaartje voor omschakelen tussen 110V en 220V uitgebannen. De PS stelde dit voortaan automatisch vast. Maar guess what?
Een PC stelde zich in op 220V. Nu is het vaak zo dat er fluctuaties in de spanning optreden vlak voordat de spanning wegvalt. Op een gegeven moment daalde hij onder een bepaalde grenswaarde. De PS schakelde automatisch naar 110V. Maar net zo snel steeg de spanning alweer even naar 220V, daalde weer, steeg weer etc. snel achter elkaar.
Dit kon de PS niet bijbenen. Je kreeg dus de situatie dat de PS zichzelf nog had ingesteld op 110V terwijl er plotseling
weer 220V werd aangeboden. Konnie dus niet tegen. Niet iedere PS is gebouwd op zulke ongewone situaties.
Daarom kunnen we maar beter voorzichtig zijn met inschattingen hoe een PS zich in zulke rare situaties gedraagt.
Het hangt helemaal af van het ontwerp. Er kunnen ook vandaag nog PS bestaan die er niet zo goed tegen kunnen.
Waar niemand aan denkt is het magnetisch veld van de aarde dat op dit moment niet meer stabiel is. Dit wisselende magnetische veld kan de weis gebieden in de platters van een harde schijf verstoren en zo data vernietigen.
Wel aan gedacht, maar over broodje aap gesproken:
dit is meer een broodje aap dan crashende HDD's ten gevolge van een stroomstoring.
Om dit voor elkaar te krijgen moeten de magnetische velden zo sterk zijn, dat de magnetische voorwerpen zowat door je kamer heen vliegen. De platen van een HDD hebben namelijk een metalen omhulling die als een soort kortsluiting voor magnetische velden functioneren (ongeveer zoals een kooi van Faraday werkt, maar dan voor magnetische velden).
Bovendien zit de HDD meestal ook nog eens ingebouwd in een metalen frame in een metalen kast, die soms staat in een ruimte met gewapend beton waar dus metalen staven doorheen zijn gevlochten... (doorgaans alle genoemde metalen van een soort met een hoge µ-factor en een hoge verzadigingsfactor).
Dus je HDD-platen en koppen zijn zo zelfs meervoudig beschermd tegen magnetische storingsbronnen van buiten.
Met een gevoelige kompas zou het niet raar zijn als het geografische noorden zich lijkt te verplaatsen tijdens een magnetische storm.
Dit zeg je heel goed: een
gevoelig kompas. En dat duidt erop dat het nog wel meevalt met de sterkte van die magnetische velden. Maar als ze door een oppervlakte van vele vierkante kilometers gaan, levert het wel een enorme flux op (magnetische flux = magnetische veldsterkte x oppervlakte). Dus grote loops van electriciteitsleidingen kunnen dan werken als één enorme winding van een dynamo, waarin toch nog veel energie wordt opgewekt, ook al zijn de wisselingen van het magnetisch veld door de zonnestorm helemaal niet zo extreem groot.
Dus als er al een bedreiging voor je HDD is, dan is het de stroomvoorziening. Maar ook daar is de kans dat het mis gaat
naar mijn mening niet groot dat het snel ernstig mis zal gaan. Ik vrees meer dat ooit om één of andere reden de dijken eens zullen doorbreken of overstromen. Maar een broodje aap is het niet: er hebben zich in het verleden twee incidenten
voorgedaan die behoorlijk duidelijk zijn te relateren aan een zonnestorm. Namelijk in 1859 en in 1989.
Een goede beknopte uitleg over het ruimteweer vind je in
http://nl.wikipedia.org/wiki/ZonnewindWat globaal de gevolgen zouden kunnen zijn, vindt je in:
http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/3698865/2014/07/25/Krachtige-zonnestorm-miste-aarde-op-het-nippertje.dhtml:
"
Zonnestormen zouden elektronische netwerken kunnen verstoren en telecommunicatie, internet, luchttransport en andere door elektriciteit aangedreven systemen kunnen onderbreken."
(Er wordt niet specifiek crashen van HDD's genoemd, maar in niet-ideale omstandigheden kan dit zoals eerder uitgelegd best eens gebeuren als gevolg van storingen op het electriciteitsnet)
KOOP EEN U.P.C. (uninterupted power control)
Officieel heet zoiets een U.P.S.: Uninterruptible Power Supply
PC in een kooi van Faraday zetten?
PC's zijn meestal zelf al een kooi van Faraday. De kast of het frame is vaak van metaal, of met een laagje metaal bedekt.
Ook als de omhulling van kunststof is, is de binnenkant doorgaans bekleedt met een laagje electrisch geleidend materiaal. (tegenwoordig kan men er ook geleidend spul op spuiten dat er niet direct uitziet als metaal)
Verder helpt een kooi van Faraday wel tegen elektrische velden, maar niet altijd tegen magnetische velden (tenzij het materiaal waaruit de kooi is opgebouwd een hoge magnetische permeabiliteit (=µ-factor) heeft. Als je aantrekkingkracht voelt wanneer je een klein magneetje dicht bij een metaal houdt, dan heeft dit metaal een hoge µ-factor.
Mvg, cluc-cluc