Plug de geheugenstick in de computer. Klik met de
rechtermuisknop op het icoontje "Computer" op het bureaublad (of in het start menu) en kies "Beheren". Kies vervolgens voor "Schijfbeheer".
Als het goed is zie je, naast je harde schijf en eventuele "CD-ROM" (in werkelijkheid DVD), ook de USB stick. Als op de stick geschreven staat dat deze 8GB groot is, zou je in schijfbeheer iets van 7.5GB moeten zien. Laat je ons even weten wat je ziet?
Nb. dit verschil ontstaat doordat schijffabrikanten voor kilo 1000 gebruiken, terwijl de rest van de ICT wereld 1024 gebruikt
(1024*1024*1024 *7.5 / (1000*1000*1000) = ca. 8).
Als dat zo is zul je nu waarschijnlijk zien dat 2GB ervan in gebruik is voor de partitie. In dat geval kun je in schijfbeheer opnieuw proberen te formatteren, en nu wel de hele grootte gebruiken. Als de volledige grootte van de stick maar als 2GB wordt weergegeven ben je waarschijnlijk bedonderd.
Een tooltje om te testen of de stick verder betrouwbaar is vind je hier:
http://www.heise.de/download/h2testw.html. Dit werkt alleen op een gerformatteerde stick (of disk), het werkt namelijk met gewone bestanden (niet op sectorniveau).
Het tooltje schrijft de stick vol met een speciaal patroon en leest dat vervolgens (zo vaak als je wilt) terug en checkt daarbij of wat gelezen wordt, overeenkomt met wat eerder geschreven werd, en de stick daadwerkelijk zo groot is als geclaimd wordt. Dit tooltje is door een van auteurs van het blad c't (Harald Bögeholz) gemaakt om geheugensticks op slechte flash RAM blokken te controleren, maar ook om te testen of alle benodigde Flash chips daadwerkelijk in de stick gesoldeerd zijn (destijds werden er sticks verkocht waarbij er minder Flash geheugen aanwezig was dan de ingebouwde controller aan Windows meldde, je schrijft dan -zonder foutmeldingen- naar een zwart gat).
Edit 15:53: typfout gefixt en enkele aanvullingen. O ja, ik ga ervanuit dat je een Windows PC hebt, dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn (maar je vermeldde het niet ;)