De Nederlandse autoriteiten hebben Google in de eerste zes maanden van dit jaar 72 keer om de gegevens van gebruikers gevraagd, zo laat de zoekgigant in een nieuw transparantierapport weten. De dataverzoeken hadden op 95 accounts betrekking.
In 82% van de verzoeken werd er door Google data overhandigd. Een stijging ten opzichte van de vorige periode, die van juli tot en met december 2013 liep. Toen werd er 53 keer om gebruikersgegevens gevraagd. Deze verzoeken hadden op 63 accounts betrekking. Bij driekwart van de verzoeken stond Google toen gegevens af.
Wereldwijd nam het aantal overheidsverzoeken de afgelopen vijf jaar met 150% toe. In de Verenigde Staten was er zelfs een 250% toename. "De toename van overheidsverzoeken vindt plaats in een tijd met continue onthullingen over overheidssurveillanceprogramma's. Ondanks deze onthullingen zien we dat sommige landen hun surveillancebevoegdheden uitbreiden om serviceproviders buiten hun grenzen te bereiken", zegt Richard Salgado, juridisch directeur bij Google.
Salgado merkt op dat overheden een legitieme en belangrijke rol hebben om misdaad te bestrijden en dreigingen voor de nationale veiligheid te onderzoeken. "Om het publieke vertrouwen in zowel overheid als technologie te behouden, hebben we wettelijke hervormingen nodig die ervoor zorgen dat surveillancebevoegdheden transparant zijn, door de wet zijn ingekaderd en onder onafhankelijk toezicht staan."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.