De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft kritiek geuit op het beleid van Facebook dat gebruikers zich alleen met hun echte naam mogen registreren. Aanleiding is de beslissing van Facebook dat het artiesten die travestiet zijn niet toestaat om hun artiestennaam te gebruiken.
Eén van de artiesten, die sinds 2008 op Facebook onder de naam Sister Roma actief was, werd onlangs gedwongen haar echte naam op te geven, anders zou haar account geblokkeerd blijven. "Er zijn tal van redenen waarom mensen een andere naam willen gebruiken dan ze hebben gekregen. Voor sommige mensen kunnen deze redenen het verschil tussen leven of dood betekenen", zegt Nadia Kayyali van de EFF.
Volgens Kayyali zorgen pseudoniemen ervoor dat mensen toegang tot informatie, sociale diensten en gemeenschappen kunnen krijgen zonder dat hun veiligheid in gevaar komt. Dit zou met name voor internetgebruikers uit minderheidsgroepen gelden. De EFF is al langer tegenstander van het "echte namen" beleid van Facebook en andere sites, met name door de manier waarop het wordt gehandhaafd vooral de zwakkeren, mensen met vijanden of ongewenste meningen, kan raken. Voor andere gebruikers is het namelijk eenvoudig om de accounts aan te geven, waarop ze worden gesloten.
Als een gebruiker wordt aangegeven wegens het gebruik van een "valse" naam, vraagt Facebook om een officieel identiteitsbewijs. "Voor pseudo-anonieme gebruikers is dit niet alleen onmogelijk, maar brengt ook allerlei privacyrisico's met zich mee", aldus Kayyali. "Als Facebook het beleid niet wijzigt, zullen sommige gebruikers weinig andere opties hebben." Onlangs besloot Google Plus de eis dat gebruikers alleen echte namen gebruiken te laten vallen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.