Chinese universiteiten zouden het cyberonderwijsprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aan Chinese studenten willen geven, wat de verhoudingen tussen beide landen misschien kan verbeteren, zo laat een Amerikaanse functionaris na een bezoek aan Beijing weten.
In 1998 werd er in de Verenigde Staten een programma gestart waarbij meer dan 180 Amerikaanse publieke en private universiteiten hun lesprogramma op NSA-standaarden afstemden. Het Amerikaanse programma bevat onderdelen die zich richten op informatiebeveiliging, onderzoek en ontwikkeling, alsmede "cyberoperaties". Hieronder vallen cyberspionage en offensieve cyberaanvallen.
"Het is niet alsof we een diep en donker geheim weggeven dat ze eerst nog niet wisten", zegt Ernest McDuffie, hoofd van het National Initiative for Cybersecurity Education tegenover NextGov. "En het biedt de mogelijkheid om ethiek er bij te doen." Het lesprogramma over cyberoperaties, dat uit vertrouwelijke informatie bestaat, zal echter niet aan de Chinese universiteiten worden gegeven.
"We leren mensen niet hoe ze hackers moeten zijn, het is echt fundamenteel onderwijs", aldus McDuffie. Hij ziet in het gezamenlijke lesprogramma een manier om de spanningen tussen beide landen te verlagen. Inmiddels zouden 60 universiteiten interesse in het cyberonderwijsprogramma hebben getoond. Of de Chinese overheid hier eerst nog toestemming voor moet geven is onbekend.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.