Als blijkt dat Nederland de Finfisher (FinSpy) spyware heeft aangeschaft is dat zorgwekkend, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Vorige week verschenen er op WikiLeaks documenten waaruit zou blijken dat de Nederlandse politie voor 2,7 miljoen euro aan FinSpy-licenties heeft gekocht.
Nederland is echter de oprichter van de Freedom Online Coalition, een cross-regionale groep van 23 landen die samenwerkt om internetvrijheid wereldwijd te bevorderen. Naast Nederland zou ook Mongolië een grote afnemer van licenties zijn, terwijl dit land op dit moment de voorzitter van de coalitie is. "Als dit bewijs correct is, zou het wereldwijd aanleiding voor ernstige zorgen zijn. Finfisher is beruchte malware", zegt Jillian York van de EFF.
Via het programma is het mogelijk om volledige controle over de computer van een potentieel doelwit te krijgen. Finfisher zou eerder in Bahrein en Ethiopië zijn gebruikt. Volgens York kan zonder juridische en technische waarborgen het gebruik van Finfisher en soortgelijk software de integriteit en veiligheid van zowel computers als netwerken ondermijnen en een 'vrij en veilig internet' schaden. Een vrij en veilig internet is precies datgene waar de Freedom Online Coalition voor opkomt.
Vorig jaar werd tijdens een conferentie van de coalitie gesproken over het belang van de principes van noodzaak en proportionaliteit en werden overheden gevraagd om met de samenleving over deze principes in gesprek te gaan, alsmede privacy by design en een internationaal mensenrechten framework. Al deze zaken zouden namelijk moeten worden toegepast bij de ontwikkeling van communicatie- en surveillancesystemen. De EFF herhaalt nu de oproep tot een "zinvolle dialoog" over het gebruik en de waarborgen rond surveillancetools.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.