image

Nederlands hackerkamp accepteert Bitcoins

woensdag 6 maart 2013, 13:42 door Redactie, 4 reacties

Het grote Nederlandse hackerevenement Observe Hack Make (OHM) 2013 zal bitcoins als geldig betalingsmiddel accepteren. Bitcoin is een digitale en gedecentraliseerde valuta en het betalen ermee vereist geen tussenpartij zoals een bank of een creditcardmaatschappij. De valuta gaat direct van betaler naar ontvanger. Bitcoins worden niet door een gecentraliseerde autoriteit uitgegeven.

Elke bitcoin ontstaat door een cryptografische puzzel op te lossen. Dit vereist rekenkracht. Uiteindelijk zullen er 21 miljoen bitcoins beschikbaar komen. Hoe meer van deze bitcoins al beschikbaar zijn, hoe moeilijker de cyprografische puzzel wordt. In 2009 was de rekenkracht van een standaard computer voldoende om deze cryptografische puzzels op te lossen, en zo nieuwe bitcoins te vinden ('minen').

Inmiddels is de moeilijkheidsgraad dermate toegenomen dat gespecialiseerde apparatuur nodig is. Bitcoins worden uitgegeven binnen een peer-to-peer netwerk, het Bitcoin netwerk.

Iedere deelnemer die een bitcoin-portemonnee aanmaakt, maakt automatisch verbinding met andere deelnemers binnen het netwerk. Het gehele netwerk verifieert en onthoudt de details van alle transacties van en naar bitcoin-portemonnees.

Nadelen
Toch kleven er ook aan Bitcoins nadelen. Zo staat of valt het cryptografische principe bijvoorbeeld met de eerlijkheid van de deelnemende nodes. Wanneer een enkele kwaadwillende persoon of groep van personen meer dan een significant deel van de deelnemende computers in haar macht heeft, wordt het mogelijk om de transactie-geschiedenis te vervalsen.

"Toch gaat OHM2013 graag het experiment aan, zoals kenmerkend is voor de ware hacker. Want alleen door vernieuwing te omarmen en innovatieve experimenten aan te gaan kunnen bestaande problemen worden overwonnen", aldus de organisatie van het hackerevenement dat van 31 juli tot en met 4 augustus 2013 plaatsvindt op recreatiegebied Geestmerambacht.

Het is de verwachting dat OHM2013 3.000 hackers en vrijdenkers van over de hele wereld zal aantrekken die het evenement vooral bezoeken om kennis met elkaar te delen.

Reacties (4)
06-03-2013, 16:13 door lucb1e
Door Redactie:
Hoe meer van deze bitcoins al beschikbaar zijn, hoe moeilijker de cyprografische puzzel wordt.
Dit is niet juist. Het systeem in ontworpen om gemiddeld iedere 10 minuten een x aantal nieuwe Bitcoin uit te keren. In eerste instantie was x 50, sinds december afgelopen jaar is dit 25, en dit wordt zo steeds minder tot er 21 miljoen Bitcoin in omloop zijn (zoals genoemd in het artikel). Je kan het zien als gratis geld, maar het ligt toch iets anders: Het kost simpelweg stroom (dus echt gratis is het per definitie al niet), het minen is benodigd voor het veilig houden van het netwerk, en dit is de manier om de valuta in omloop te brengen.

Nu de reden dat de quote onjuist is, is omdat in 2009 nog heel weinig mensen zich bezig hielden met het minen van Bitcoin. Als er vier mensen meedoen met gelijke rekenkracht, heb je elke 10 minuten een kans van 25% dat je de beloning krijgt. Bitcoin was toen ook nog nagenoeg niks waard. Tegenwoordig is er gespecialiseerde hardware beschikbaar die voor zo weinig mogelijk stroom zo veel mogelijk kan minen, en zijn er duizenden mensen die dit doen. Daarom is het tegenwoordig moeilijker, en weegt het voor de meesten niet tegen de stroom- en hardwarekosten op. Het feit dat er al meer in omloop zijn staat hier los van.

Door Redactie:
Iedere deelnemer die een bitcoin-portemonnee aanmaakt, maakt automatisch verbinding met andere deelnemers binnen het netwerk. Het gehele netwerk verifieert en onthoudt de details van alle transacties van en naar bitcoin-portemonnees.
Wellicht juist genoeg voor het artikel, maar ook dit klopt niet helemaal. Je portemonnee kan een oneindig aantal ontvangadressen bevatten, net zoals een e-mailinbox een oneindig aantal inkomende e-mailadressen kan hebben. Je kan zoveel e-mailadressen aanmaken als je wilt, maar je hoeft ervoor niet te verbinden met andere e-mailservers. Pas wanneer er een e-mail heen gestuurd wordt door een andere server (doordat de gebruiker het adres intypte) wordt bekend dat het adres überhaupt bestaat. (Dan is overigens nog altijd niet bekend van wie het is, dat is hoe privacy wordt gewaarborgd door Bitcoin.) De transacties van en naar je portemonnee (of inbox) worden dus niet onthouden, enkel naar welk adres iets is verstuurd. Om te bewijzen dat je het adres daadwerkelijk bezit en niet alleen claimt de ontvanger te zijn, wordt cryptografie gebruikt. De sleutels (private keys) voor deze adressen (het adres is eigenlijk de public key) worden allemaal opgeslagen in jouw wallet.dat bestand, ofwel je portemonnee.

Door Redactie:
Wanneer een enkele kwaadwillende persoon of groep van personen meer dan een significant deel van de deelnemende computers in haar macht heeft, wordt het mogelijk om de transactie-geschiedenis te vervalsen.
Idem dito voor elke organisatie of land. Wanneer het merendeel van de medewerkers of inwoners zich tegen de rest keert heb je een probleem.

Voor een succesvolle aanval moet je meer rekenkracht bezitten dan alle andere miners bij elkaar. Daarnaast is de transatiehistorie nooit permanent te vervalsen, je kan enkel tijdelijk transacties tegenhouden. Ongeveer zoals een storing die pinnen onmogelijk maakt, maar de PIN-automaten laat denken dat de transactie geslaagd is. Je kan dan je geld twee keer uitgeven, maar wanneer de transacties later verwerkt worden komt de zaak boven water.

Overigens is dit de reden dat er altijd wordt geadviseerd om enkele 'blokken' te wachten voor het permanent accepteren van een betaling. Dit is de bevestiging dat de transactie niet is vervalst. Je kan met terugwerkende kracht transacties tijdelijk ongedaan maken en alsnog geld dubbel uitgeven (ook wanneer een transactie in een eerder blok al geverifiëerd was), maar per gevonden blok wordt dit exponentiëel moeilijker. Een transactie van twee uur geleden ongedaan maken kost (gemiddeld genomen) 4096 keer meer rekenkracht dan alle miners bij elkaar bezitten. (Elke 10 minuten wordt het tweemaal zo moeilijk, dus twaalf maal tien minuten resulteert in 2^12 of 4096.) Zeker bij grote transacties, en dat is de enige manier om het overnemen van het netwerk het waard te maken, wordt dit wel gedaan.

Mij lijkt een dergelijke aanval dus totaal onpraktisch. Beter koop je een hamer, sla je iemand neer, en steel je zijn wallet.dat. Totale onkosten: €5. Als je er je beroep van maakt kun je waarschijnlijk ook nog de BTW op de hamer terugkrijgen van de belastingdienst ;)
06-03-2013, 17:52 door Anoniem
Het kost simpelweg stroom (dus echt gratis is het per definitie al niet), het minen is benodigd voor het veilig houden van het netwerk, en dit is de manier om de valuta in omloop te brengen.
De basis van de waarde van bitcoins is, voor zover ik het begrijp, het bewijsbaar hebben geleverd (of door je computer hebben laten leveren) van die inspanning.

Wat mij totaal ontgaat is waarom een ontvanger van een bitcoin er een boodschap aan zou moeten hebben dat de maker inspanning/stroom heeft moeten verbruiken om het virtuele ding te maken. Wat er aan tegenwaarde in geld tegenoverstaat is gaat naar de energieleverancier. Waarom is een bitcoin iets waard?
06-03-2013, 20:31 door 0101
Door Anoniem: Waarom is een bitcoin iets waard?
Om dezelfde reden waarom bijvoorbeeld de euro, waar inmiddels geen goudreserve meer achter zit als ik het mij goed herinner, iets waard is: omdat je er dingen voor kunt kopen.
06-03-2013, 23:41 door lucb1e
@Anoniem: Het komt uiteindelijk op vertrouwen neer; het vertrouwen dat je het later weer in kan wisselen voor goederen of diensten. Wat vervolgens de waarde bepaalt ten opzichte van een Euro of Dollar is de hoeveelheid vraag en aanbod. En hoe meer vertrouwen mensen erin krijgen, hoe meer vraag er zal zijn. Het aanbod is gelimiteerd: 25BTC per 10 minuten worden bijgemaakt, en er wordt steeds minder bijgemaakt (tot het limiet is bereikt). Dit is hoe de meesten verklaren dat de prijs in de afgelopen 2 maanden van $14 naar $40 gegaan. Of deze trend doorzet is overigens speculatie, daar ga ik maar verder niet op in. Opzich heeft Bitcoin het potentiëel om $100.000 per Bitcoin waard te worden (als een groot deel van de mensen het gebruikt), maar de prijs kan ook gewoon weer crashen. Maar die speculatie laat ik aan anderen over, ik ben geen econoom.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.