Vrije en opensourcesoftware mag dan kwetsbaarheden bevatten die misschien lange tijd onopgemerkt blijven, het biedt gebruikers meer bescherming dan gesloten software waar opzettelijk backdoors aan zijn toegevoegd, zo zegt Richard Stallman, oprichter van het GNU Project.
Hij reageert tegenover de Guardian op het recent ontdekte Bash-lek. Volgens Stallman zal het lek op de lange termijn slechts een "stipje" zijn. "Het zal één van de duizenden bugs zijn waar mensen misbruik van maken. Als gebruikers echter het programma controleren kunnen ze features toevoegen en bugs verhelpen." Volgens Stallman kunnen er in elk programma bugs zitten. "Maar een gesloten programma zal waarschijnlijk opzettelijke bugs met kwaadaardige functionaliteit bevatten."
Eerder liet beveiligingsexpert Robert Graham weten dat de reeks lekken in populaire opensourcesoftware aangeeft dat maar weinig mensen de broncode ook daadwerkelijk bekijken. Graham krijgt bijval van professor Alan Woodward, beveiligingsexpert aan de informaticaopleiding van de Universiteit van Surrey. "Opensourcefans zeggen dat dit de beste aanpak is, omdat iedereen de code kan bekijken. Helaas gebeurt dat niet en daarnaast is veel oude code in ondoorzichtige talen zoals C geschreven en is niet te vergeten niet goed gestructureerd."
Volgens Woodward is het als het uit elkaar halen van 25-jaar oude spaghetti, het is dan ook geen verrassing dat de code van dit soort programma's niet vaak wordt gecontroleerd. Dit soort lekken, zoals in Bash en OpenSSL, worden dan ook pas gevonden als iemand een bepaald effect opmerkt, niet omdat de code wordt langsgegaan. Woodward waarschuwt dat dit probleem moet worden opgelost, omdat er anders nog meer van dit soort oude problemen zullen komen bovendrijven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.