Doordat de ontwikkelingen op het gebied van cyberspace zo snel gaan en feitelijke informatie over omvang, daders en dadergroepen ontbreekt, zal cyberspionage de komende vier jaar volgens de Nederlandse overheid een witte vlek zijn. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie presenteerde woensdag het Nationaal Dreigingsbeeld Georganiseerde Criminaliteit 2012.
Ook verscheen de 'Vierde rapportage op basis van de Monitor Georganiseerde Criminaliteit'. Cybercrime is één van de aandachtsgebieden voor de komende vier jaar, zo staat in de brief over de twee rapporten aan de Kamer. In het Nationaal Dreigingsbeeld Georganiseerde Criminaliteit 2012 is een aparte paragraaf gewijd aan cyberspionage bij bedrijven.
"Kenmerkend voor deze vorm van bedrijfsspionage is de inzet van IT-hulpmiddelen en/of social engineering om vertrouwelijke informatie van de computer of het netwerk van het slachtoffer buit te maken", aldus de opstellers van het rapport.
Impact
Cyberspionage is een taak van de politie, zolang er geen staten als dader of slachtoffer bij betrokken zijn. Welke instantie in voorkomende gevallen de aangewezen partij is om handelend op te treden, dus politie, AIVD, MIVD of NCTV, kan volgens het rapport aanvankelijk onduidelijk zijn.
De impact van 'hightechcrime' is er niet minder om. Deze vorm van misdaad kan 'een (potentieel) ontwrichtend effect' op de nationale veiligheid, de economische veiligheid en/of volksgezondheid hebben. Het rapport stelt dat zelf het functioneren van de Nederlandse staat of delen van de samenleving zelfs in het geding kunnen komen.
Slachtoffers
Wat betreft cyberspionage is nog veel onduidelijk, mede omdat de slachtoffers uit strategische overwegingen vaak zwijgen, zo is in het rapport te lezen. Zo worden slachtoffers niet geregistreerd en ontbreken statistieken. "Wel zijn er aanwijzingen dat het aantal gevallen van bedrijfsspionage toeneemt en dat slachtoffers vooral multinationals zijn." Om wat voor aanwijzingen het gaat wordt niet duidelijk.
Ondanks de potentiële impact van cybercrime en cyberspionage wordt er in het rapport geen dreigingskwalificatie aan gegeven. De ontwikkelingen en innovaties in cyberspace gaan volgens het rapport zo snel, dat het uitspreken van verwachtingen daarom een 'precaire zaak' is.
Witte vlek
Wel wordt er gesteld dat de smartphones en tablets aan belang zullen winnen, ten koste van de pc. "Dit brengt nieuwe beveiligingsproblemen met zich mee, vooral doordat de protocollen die bij het communiceren worden gevolgd, relatief eenvoudig gehackt kunnen worden. Ook bedrijfsspionnen kunnen hiervan profiteren."
De opstellers van het rapport concluderen dan ook dat bedrijfsspionage nog vele geheimen kent. "Feitelijke informatie over omvang, daders en dadergroepen en gevolgen voor de Nederlandse samenleving ontbreekt bij het KLDP. Omdat de ontwikkelingen voor de komende vier jaar niet goed kunnen worden ingeschat, is bedrijfsspionage gekwalificeerd als witte vlek" zo concludeert het rapport.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.