image

Opstelten verwacht meer fraude met internetbankieren

zondag 17 maart 2013, 11:02 door Redactie, 6 reacties

Door de betere beveiliging van pinpassen en creditcards zal er naar verwachting meer fraude met internetbankieren plaatsvinden, zo staat in een rapport dat Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer stuurde. Het gaat om het Nationaal Dreigingsbeeld Georganiseerde Criminaliteit 2012 (NDB).

Uit cijfers van het NDB blijkt dat er van september 2010 tot september 2011 ruim tweeduizend maal aangifte van fraude met betaalmiddelen werd gedaan. Bijna driekwart van de aangiften betrof fraude met internetbankieren of phishing en ruim een kwart betrof skimming.

Betaalmiddelen
Bij veel vormen van fraude met betaalmiddelen speelt de computer een belangrijke rol", aldus het rapport. Dat geeft als voorbeeld phishingaanvallen, maar ook fraude door middel van malware. Als het gaat om fraude met betaalkaarten anders dan skimming, hadden opsporingsdiensten tussen 2007 en 2010 zicht op 14 criminele samenwerkingsverbanden die zich hiermee bezighielden.

Het gaat dan vooral om creditcardfraude. In het geval van fraude met internetbankieren blijkt er nauwelijks zicht op eventuele bendes te zijn. De opstellers van het rapport verwachten wel dat fraude met betaalmiddelen de komende jaren zal veranderen.

"Door betere beveiliging van pinpassen en creditcards vindt er naar verwachting een verschuiving plaats bij fraude met betaalmiddelen." Het is de verwachting dat fraude met betaalkaarten zal afnemen en fraude met internetbankieren verder toeneemt.

Internetbankieren
De grootste schade met betaalkaarten ontstond door skimming, maar het rapport stelt dat dit door de introductie van de EMV-chip en het blokkeren van pinpassen buiten Europa "flink" zal afnemen. Daar staat de toenemende schade als gevolg van fraude met internetbankieren tegenover.

"Door werkwijzen waarbij gebruik wordt gemaakt van phishing, pharming, spoofing, botnets en malware vinden de aanvallen en besmettingen van computers op steeds grotere schaal plaats. De schade zal navenant toenemen." Volgens het rapport zal ook de ontwikkeling dat er steeds meer betalingen worden verricht met smartphones en tablets het risico op deze vorm van fraude vergroten.

Hoewel de onderzoekers de verwachte toename van fraude met internetbankieren verontrustend noemen en het om tientallen miljoenen euro's per jaar gaat, zouden de gevolgen voor de banken relatief beperkt zijn. "Daarom is fraude met betaalmiddelen geen concrete dreiging voor de komende vier jaar", zo concludeert het rapport.

Reacties (6)
17-03-2013, 17:31 door Anoniem
>zouden de gevolgen voor de banken relatief beperkt zijn. "Daarom is fraude met betaalmiddelen geen concrete dreiging voor de komende vier jaar"

Niks aan de hand mensen, we laten jullie zelf voor de schade opdraaien. Ga maar weer rustig slapen.
17-03-2013, 18:27 door Anoniem
Ja, duh.. De banken schuiven de verantwoordelijkheid wel af. De consument betaalt wel weer. Terug naar de girobetaalkaart...
17-03-2013, 20:27 door Anoniem
Door Anoniem: >zouden de gevolgen voor de banken relatief beperkt zijn. "Daarom is fraude met betaalmiddelen geen concrete dreiging voor de komende vier jaar"

Niks aan de hand mensen, we laten jullie zelf voor de schade opdraaien. Ga maar weer rustig slapen.
Zoals in Cyprus zeker. Mooi is dat.
18-03-2013, 10:22 door Anoniem
Door Anoniem: Niks aan de hand mensen, we laten jullie zelf voor de schade opdraaien. Ga maar weer rustig slapen.
Dit slaat echt nergens op. Het is een rapport van de KLPD (dus niet van Opstelten zelf, en ook niet van de banken). De KLPD constateert trends en verschuivingen. Ze zien een verontrustende toename van fraude met internetbankieren maar ook dat daar een afname van fraude met pinpassen en creditcards tegenover staat. Dáárom zien ze de schade vooralsnog als relatief beperkt. Het is een analyse van de situatie, niet een mening over wie voor de schade opdraait. Ik zou je willen aanbevelen niet meteen in de complottheorieën te schieten maar de informatie zelf tot je door te laten dringen. Kijk wat er staat, daar word je wijzer van.

Dit is het rapport:
http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/03/14/nationaal-dreigingsbeeld-2012-georganiseerde-criminaliteit/lp-v-j-0000002826.pdf
Op bladzijde 121 sluiten ze het onderwerp "Fraude met betaalmiddelen" af met:
Al met al houden deze ontwikkelingen elkaar vermoedelijk in evenwicht, waarbij er jaarlijks een financiële schade is van tientallen miljoenen euro's die voornamelijk geleden wordt door de bankensector. Hoewel de verwachte toename van fraude met internetbankieren verontrustend is en de schade jaarlijks tientallen miljoenen bedraagt, worden de gevolgen voor de banken als relatief beperkt ingeschat. Daarom is fraude met betaalmiddelen geen concrete dreiging voor de komende vier jaar.
18-03-2013, 11:24 door Anoniem
Heeft die toename te maken met het feit dat cybercriminelen steeds dezelfde truuks gebruiken waar gebruikers steeds weer in trappen of heeft het te maken met de absurde arrogantie van banken om een echt veilig betaalmiddel aan te bieden? Die wollen sok, om het analoge loonzakje in op te bergen, lijkt een steeds veiliger alternatief te gaan worden.
Uiteraard betalen de banken schade terug, mits 100% vast staat dat het niet verwijtbaar is, maar dat is slechts een sigaar uit eigen doos.
De enige slachtoffers van fraude met betaalmiddelen zijn en blijven wij die worden gedwongen om gebruik te moeten maken van banken. Als consument heb je geen enkel alternatief om aan je eigen geld te komen dan gebruik te moeten maken van banken en nu moeten wij ook nog eens opdraaien voor de schade die banken ons toebrengen.
18-03-2013, 19:02 door Anoniem
Door Anoniem 11:42 uur: De enige slachtoffers van fraude met betaalmiddelen zijn en blijven wij die worden gedwongen om gebruik te moeten maken van banken. Als consument heb je geen enkel alternatief om aan je eigen geld te komen dan gebruik te moeten maken van banken en nu moeten wij ook nog eens opdraaien voor de schade die banken ons toebrengen.

Deels klopt dat: Bijvoorbeeld: in '76 stopte Albert Heijn zo'n beetje als laatste met het loonzakje. Alternatief: géén. Dus ik opende een betalingsrekening bij de Postgiro & Rijkspostspaarbank (nu geprivatiseerd: ING)
Wat niet klopt is dat we enkele decennia later zijn gedwongen tot digitaal betalingsverkeer. Dat is een VRIJE keuze geweest van de klant, die naast het afschaffen van de wollen sok het digitale betalingsverkeer ging omarmen om dat hij/zij de - gezonde - wandeling naar de brievenbus met een giro-enveloppe door de banken als zijnde 'de prehistorie' liet aanpraten.
Ik vind het daarom niet volledig terecht banken voor fraude met je betalingsverkeer, door interventie van internetcriminelen, aansprakelijk te stellen. Als iemand maar doorgaat met internetbankieren ondersteund door Windows XP of Mac Os 10.2 tot zijn kaartenhuis instort, moet dan de verantwoordelijkheid voor het financieel debacle niet óók bij de desbetreffende klant worden gelegd? Ja!

Jan O
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.