Om internetgebruikers tegen bepaalde online aanvallen te beschermen heeft Google DNSSEC validatie aan de publieke DNS dienst toegevoegd. Het Domain Name System (DNS) is vergelijkbaar met het telefoonboek en vertaalt domeinnamen naar IP-adressen. De meeste internetgebruikers gebruiken de DNS-servers van hun internetprovider.
Het is ook mogelijk om de DNS-servers van een andere partij te gebruiken. Google is één van de partijen die een publieke DNS aanbiedt. De beveiliging van DNS laat volgens de zoekgigant nogal te wensen over. Daardoor is het mogelijk om DNS-gebaseerde aanvallen uit te voeren, waardoor internetgebruikers op andere websites uitkomen dan ze normaal hadden moeten krijgen.
DNSSEC
De meest voorkomende DNS-aanval is 'DNS cache poisoning'. Hierbij wordt geprobeerd de cache van de DNS-dienst te vervuilen, zodat die een ander IP-adres aan gebruikers teruggeeft, die dan bijvoorbeeld worden doorgestuurd naar websites van de aanvallers. Om dit soort aanvallen tegen te gaan moet de authenticiteit van een DNS respons worden gecontroleerd.
DNSSEC lost dit probleem op door DNS responses via digitale handtekeningen en 'public key cryptography' te authenticeren. Elke DNS zone beschikt over een verzameling van privé en publieke sleutels, en voor elk DNS record wordt via de privésleutel een unieke digitale handtekening gegenereerd.
De bijbehorende publieke sleutel wordt vervolgens via een speciale, vertrouwde keten geauthenticeerd. Aangezien de handtekeningen lastig zijn te vervalsen, zullen DNS-servers geen valse DNS responses meer accepteren, waardoor DNS cache poisoning wordt voorkomen.
Op dit moment zou de publieke Google DNS dagelijks 130 miljard DNS queries van meer dan 70 miljoen unieke IP-adressen verwerken. Bij slechts 7% is DNSSEC ingeschakeld. Google stelt dan ook dat DNSSEC nog een lange weg heeft te gaan en dat het belangrijk is dat ook andere partijen zich hiermee gaan bemoeien.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.