image

"HBO-informaticastudent heeft magere kans op arbeidsmarkt"

dinsdag 7 oktober 2014, 12:50 door Redactie, 13 reacties

De helft van de HBO'ers heeft magere kansen op de arbeidsmarkt, wat met name geldt voor studenten die een opleiding informatica volgen. Dat blijkt uit de Keuzegids Hbo 2015 van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie. 45% van de huidige eerstejaars zit in een studierichting waar de verwachtingen ongunstig zijn.

Voor nog eens 28 procent is het perspectief matig. Naast informatica, commerciële en communicatiestudies en de toeristische sector zijn nu ook bedrijfskunde en sociaal werk riskante studies. Hetzelfde geldt voor fysiotherapie en veiligheidskunde. De Keuzegids baseert de arbeidsmarktinformatie op gegevens van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), dat aan de Universiteit Maastricht verbonden is.

Onderzoek

Het centrum deed onderzoek naar de arbeidsmarktperspectieven voor de komende vijf jaar. Het gaat om een gedetailleerde analyse van het aantal verwachte afgestudeerden en het aantal verwachte vacatures per vakgebied. “Door het ontbreken van werkgelegenheidsgroei wordt het totaal aantal baanopening de komende jaren vrijwel geheel bepaald door de vervangingsvraag", aldus de onderzoekers.

Doordat informatici een relatief jonge beroepsbevolking vormen zal het dan ook nog wel even duren voordat zij de arbeidsmarkt weer verlaten, bijvoorbeeld doordat ze met pensioen gaan. "Dat er op dit moment veel vacatures zijn, wil niet zeggen dat dit ook zo blijft. We roepen in herinnering dat wij schrijven over de verwachte perspectieven tot 2018", aldus de Keuzegids.

Didier Fouarge van het ROA bevestigt het beeld dat de Keuzegids schetst. "Wij kijken niet alleen naar de huidige stand van vacatures, maar ook naar de toekomst. Informaticastudies zijn heel populair en het aanbod van afgestudeerden is hoger dan de vraag bij bedrijven. De instroom op de arbeidsmarkt is 4,5 procent van de werkenden, de vraag is 1 procent."

Reacties (13)
07-10-2014, 13:38 door Anoniem
Tegenstrijdige berichten allemaal. Of worden softwareprogrammeurs hier niet mee bedoeld?
07-10-2014, 14:41 door Anoniem
En ik zit net in mijn eerste jaar (schrijf dit letterlijk tijdens mijn college SQL)... Pech hebben.
07-10-2014, 15:57 door Anoniem
Wat ik me hierbij afvraag is wat precies word verstaan onder informatica in dit geval. Vallen hier ook opleidingen zoals infrastructuur design onder, die meer gefocust zijn op netwerken en security etc.
07-10-2014, 17:27 door Whoops - Bijgewerkt: 07-10-2014, 17:33
Het niveau van de gemiddelde HBO informatica student is helaas om te huilen.
Ruim de helft haalt bij ons het einde van zijn/haar proefperiode niet eens...
HBO informatica is geen indicator. Veel bekwame mensen zonder papiertje!
Door Anoniem: schrijf dit letterlijk tijdens mijn college SQL
Werkhouding en inzet zijn belangrijk. Bovenstaande quote spreekt boekdelen....
07-10-2014, 20:46 door Anoniem
Door Whoops: Het niveau van de gemiddelde HBO informatica student is helaas om te huilen.
Ruim de helft haalt bij ons het einde van zijn/haar proefperiode niet eens...
HBO informatica is geen indicator. Veel bekwame mensen zonder papiertje!
Door Anoniem: schrijf dit letterlijk tijdens mijn college SQL
Werkhouding en inzet zijn belangrijk. Bovenstaande quote spreekt boekdelen....

Ik ben zelf HBO informatica student en ik ben het eens met wat je daar zegt. Over het niveau. Als vooropleiding heb ik kei hard gewerkt om een vwo-diploma te halen en ben naar het HBO gegaan met redelijk hoge verwachtingen. Ik kende namelijk ook mensen van de havo, dus ik dacht dat het niveau niet al te laag zou zijn.

Dan kom je de tentamens tegen: Grotendeels multiple choice. Toen ik dat zag, dacht ik letterlijk "wat is hier in godsnaam gaande?" Je bent op een HBO instelling met verwachtingen dat je wel wat van niveau leert, de enige stap hoger is namelijk nog WO. Als studenten de combinatie multiple choice horen, dan is het raak! "Oooh, ik hoef nou niet zo veel meer te leren". Ik weet dat je veel zaken qua theorie op het internet op kunt zoeken, maar het inzichtelijk vermogen van de student wordt nou niet bepaald getraind. Mijn inziens is dat toch een belangrijk deel dat mist.

Wat ik nu probeer om mijn carrière te redden van de ondergang:
- Opdrachten zo uitgebreid en diepgaand mogelijk maken.
- Informatie vinden die niet alleen in het boek te vinden is.
- Niet zeuren over het niveau dat te hoog ligt, zodat school zich aanpast aan het niveau.
- Goed leren voor toetsen, zodat school netjes elk jaar collegegeld blijft ontvangen en niet 100 herkansingen voor 1 toets met wat basis rekensommetjes.
- Altijd blijven vragen: Waarom?

Precies, u ziet hier een nerd, maar wel een nerd die wat van zijn carrière wil gaan maken en niet bij die andere flapdrollen wil komen die werken voor de laagste instelling in de maatschappij.
07-10-2014, 20:50 door Anoniem
http://www.keuzegids.org/nieuws7694
Arbeidsmarktpositie informaticastudenten

....Didier Fouarge van het ROA bevestigt vandaag het beeld dat de Keuzegids schetst. “Wij kijken niet alleen naar de huidige stand van vacatures, maar ook naar de toekomst. Informaticastudies zijn heel populair en het aanbod van afgestudeerden is hoger dan de vraag bij bedrijven. De instroom op de arbeidsmarkt is 4,5 procent van de werkenden, de vraag is 1 procent.” Over de ontstane commotie zegt Fouarge: “De IT-branche is alert. Er hangt niemand van fysiotherapie aan de lijn. Als ze zo zitten te springen om mensen, laat het dan zien. Ik geloof het pas als de werkloosheid laag is en de startsalarissen hoog.”.....

....Verder: als de Keuzegids schrijft over informaticastudenten, worden ook studenten die een informatica-achtige studie doen bedoeld; bijvoorbeeld business IT & management, network infrastructure design of information management. Het kan zijn dat studenten van dit soort opleidingen bijvoorbeeld niet op het gewenste niveau leren te programmeren. Dan kunnen er nog zo veel vacatures zijn, als de skills van de afgestudeerden daar niet op aansluiten, heb je nog geen gat gevuld.....

Vrij vertaald: men zegt wel dat men zit te springen om mensen, maar het lijkt er meer op dat ze (goedkoop) de krenten uit de pap willen halen uit een overschot aan aanbod. En, uiteraard, het overschot zoekt het verder maar uit. Met studieschuld en al. Net zoals de wel aangenomen mensen waarvan de nodige, als de tijd voor een onbepaald arbeidscontract zich aandient, opeens stukken minder interessant zijn als de nieuwe lichting afgestudeerden.
07-10-2014, 22:33 door Whoops - Bijgewerkt: 07-10-2014, 22:33
Door Anoniem: Mijn inziens is dat toch een belangrijk deel dat mist.
Ervaring en grondige basis-kennis zijn de belangrijkste factoren binnen ons vakgebied.
Mensen die de basis niet beheersen lopen hier (vroeg of laat) in hun carriere tegenaan.
Door Anoniem: Precies, u ziet hier een nerd, maar wel een nerd die wat van zijn carrière wil gaan maken en niet bij die andere flapdrollen wil komen die werken voor de laagste instelling in de maatschappij.
Ik gebruikte bewust "de gemiddelde HBO informatica student" in mijn formulering.
Geweldig om je insteek te horen, kan ik alleen maar bewondering voor hebben!
De quote "Oooh, ik hoef nou niet zo veel meer te leren" raakt precies het probleem.
Studie is om kennis en vaardigheden te verwerven, niet om een papiertje te halen.
Wees gerust: Met deze houding kom je zeker goed terecht!
07-10-2014, 22:47 door Anoniem
Informatica is tegenwoordig kennelijk een erg ruim begrip. Of het nu HBO of WO is doet er niet veel toe.

Software engineering zou de basis moeten zijn binnen Informatica en daarna zou pas het geneuzel moeten komen.

Als software engineer hoef jij je in ieder geval niet druk te maken, want tegen de tijd dat de software engineer weg geautomatiseerd is, is de rest allang weg geautomatiseerd.
08-10-2014, 08:53 door Anoniem
Door Anoniem: En ik zit net in mijn eerste jaar (schrijf dit letterlijk tijdens mijn college SQL)... Pech hebben.

DT of voltijd?
08-10-2014, 09:25 door Anoniem
Ik vraag me hierbij heel erg af wat er onder Informatica word gezien, je hebt namelijk gigantisch veel mogelijkheden binnen informatica (software engineering, media design, ICT business, Technology, Game Design, Security, Lifestyle, infrastructuur etc. etc. ga zo nog maar een hele lijst door) en ik kan me bij sommige richtingen best voorstellen dat de kansen wat mager zijn, bij andere richtingen kan ik me dit weer totaal niet voorstellen.

Verder kan ik alleen maar bevestigen dat het HBO-niveau af en toe echt om te huilen is binnen de informatica. Zowel vanuit de opleiding als vanuit de studenten. Studenten hebben vaak zoiets van "wat ik niet persé moet doen, doe ik niet / zolang ik maar een 5,5 haal vind ik het prima / ik ga altijd voor de makkelijkste weg, ook al leer ik hier niets van / etc. etc." Maar ook naar de opleiding heb ik regelmatig mijn vraagtekens: reparatie na reparatie na reparatie en dan "vooruit hier heb je een 6, want je hebt het al zo vaak verbeterd", terwijl het nog steeds niet op niveau is / Groepsprojecten die individueel worden uitgevoerd omdat er niet samengewerkt kan worden, en dit word nog toegestaan ook (!) / studenten die een vak halen terwijl het er vanaf druipt dat diegene er zelf totaal niks van snapt maar vooral goede "connecties" heeft / ga zo maar door.

En natuurlijk lopen er ook docenten rond die wel lessen aanbieden op niveau en gewoon studenten durven te laten zakken (want volgens mij zit dat er ook nog wel eens achter). Maar met grote regelmaat denk ik "Als dit het niveau is van studenten die hoger dan gemiddeld worden opgeleid en alleen nog maar WO kunnen doen als hoger niveau, dan is dit echt om te huilen en vraag ik me af hoeveel waarde mijn eigen papiertje straks na mijn opleiding nog heeft als sommige van deze studenten met precies hetzelfde papiertje rondlopen".
08-10-2014, 11:52 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik me hierbij afvraag is wat precies word verstaan onder informatica in dit geval. Vallen hier ook opleidingen zoals infrastructuur design onder, die meer gefocust zijn op netwerken en security etc.

Komt me echt bekend voor deze opleiding ? windesheim ?
13-10-2014, 16:18 door Anoniem
Ach, toen ik tig jaar geleden aan mijn opleiding begon (elektrotechniek) zei een docent dat er voor ons na 4 jaar geen werk zou zijn. Wist die man veel.... Na 4 jaar zag de markt er totáál anders uit, veel technici maakten de overstap naar ICT. Werk in overvloed en technici te weinig.

Voor iedereen die zojuist met een HBO studie is begonnen, ik zou me niet druk maken. Juist door de slechte berichten nu wordt de instroom in bepaalde richtingen minder en als dit samenvalt met veranderingen in de markt en verbeterende economie, dan ziet de wereld er over 4 jaar weer heel anders uit. Hoe? Wie het weet mag het zeggen.
26-11-2014, 22:44 door Anoniem
Als Informatica student ben ik het eens met vrijwel alles wat er hierboven gereageerd is.

Over het algemeen komen HBO studenten niet om te leren of bekwaam te worden maar om 'aanwezig te zijn', een 'diploma te halen' en te 'doen wat de leraar zegt om een 5.5 te halen'.

HBO Informatica is simpelweg: "de kunst van het weten aan welke eisen je moet voldoen om een 5.5 te halen."

Als ik zou schatten:
80% is extreem matig en krijgt in praktijk niks gedaan dus lift mee.
19% krijgt dingen gedaan en zijn de mensen die de rest mee laten liften.
1% is daadwerkelijk GOED
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.