Sinds de lancering in 2002 gebruiken een half miljoen mensen dagelijks het Tor-netwerk om anoniem op internet te surfen en gecensureerde content te bekijken. Tor-gebruikers maken verbinding via verschillende 'nodes' in het netwerk, waardoor het lastig is om het werkelijke IP-adres van een gebruiker te achterhalen. Tor is daardoor populair in landen met repressieve regimes.
Ook journalisten en activisten gebruiken Tor voor hun activiteiten. De meeste Tor-gebruikers bevinden zich in de Verenigde Staten (17%), zo blijkt uit het jaarrapport van het Tor Project, de organisatie die Tor ontwikkelt en beheert. Duitsland staat op een tweede plek (10%), gevolgd door Iran (7,3%) en Italië (6,6%) .
Vrijwilligers
Een belangrijk onderdeel van het Tor-netwerk zijn de vrijwilligers die hun computer of computers als 'exit-node' laten fungeren. Dit is de laatste computer in de Tor-keten en stuurt het verzoek van de Tor-gebruiker naar het internet. Inmiddels zijn er 3.200 van deze Tor-relays actief. Het Tor Project heeft als doel voor dit jaar gesteld het aantal naar 4.000 te verhogen.
Tor kan ook voor criminele activiteiten worden gebruikt en in het geval de politie een zaak onderzoekt, krijgt de beheerder van de exit-node hiermee te maken. Zijn IP-adres verschijnt namelijk in de logs van de websites die de Tor-gebruiker, die zijn exit-node gebruikt, heeft opgevraagd. Hoe meer vrijwilligers, hoe sneller het Tor-netwerk.
Om de onbekendheid van Tor bij politiediensten weg te nemen en het onterecht aanpakken van exit-nodes te voorkomen, vinden er regelmatig voorlichtingssessies plaats, zoals onlangs bij de Nederlandse politie.
Het aantal exit-nodes kan dan nog wel de nodige groei gebruiken, financieel gaat het Tor voor de wind. Voor het eerst wist de organisatie in een jaar meer dan 2 miljoen dollar op te halen. Dat geld zal voornamelijk in onderzoek en ontwikkeling worden gestoken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.