Meer dan de helft van alle datalekken die in Europa plaatsvinden zijn het werk van insiders, mensen die voor een organisatie werken en bewust of onbewust data stelen of laten lekken. Dat stelt de Centrale Europese Universiteit aan de hand van onderzoek naar 350 incidenten verspreid over een periode van tien jaar, waarbij 229 incidenten direct impact op de privacy van Europeanen hadden.
De afgelopen 10 jaar zouden 226 miljoen persoonlijke records van Europeanen zijn gecompromitteerd. Eén van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek is dat datalekken vaker het werk van insiders zijn dan van cybercriminelen. "In het nieuws horen we veel verhalen over hackers die op systemen inbreken en onze persoonlijke informatie stelen. Maar dat is de minderheid van de incidenten. In de meeste gevallen gaat het om organisatorische fouten, misbruik door insiders en ander intern mismanagement", aldus professor Phil Howard die het onderzoek leidde.
Volgens Howard was er bij 57% van de incidenten sprake van organisatorische fouten, misbruik door insiders of ander intern mismanagement. Externe aanvallen door cybercriminelen waren voor 41% van de incidenten verantwoordelijk. Twee procent van de incidenten kon niet worden gespecificeerd. Verder blijkt dat 89% van alle records die bij datalekken betrokken waren en impact op de privacy van Europeanen hadden door bedrijven waren verloren. Daarnaast stellen de onderzoekers dat Duitsland, Griekenland, Nederland en Noorwegen landen met een ongewoon hoog aantal datalekken zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.