image

98% huisartsen houdt patiëntendossier vooral elektronisch bij

zondag 12 oktober 2014, 17:46 door Redactie, 2 reacties

98% van de huisartsen houdt het patiëntendossier uitsluitend of voornamelijk elektronisch bij, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit de tweede e-health monitor (PDF) van Nictiz en Nivel die is gemaakt op initiatief van minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Verder steeg ook het percentage zorggebruikers dat zegt bij de huisarts online afspraken te kunnen maken van 7% in 2013 naar 13 dit jaar en zegt 30% herhaalrecepten online aan te kunnen vragen, terwijl dat vorig jaar nog 21% was. Uit de monitor komt echter naar voren dat het online aanvragen van herhaalrecepten bij 67% van de huisartsen mogelijk is. Verder kan bij 49% van de huisartsen een vraag via e-mail worden gesteld.

Inzage in medische gegevens voor medicatie is bij 12% van de huisartsen via internet mogelijk. De monitor laat verder zien dat er grote verschillen zijn bij de elektronische uitwisseling van informatie tussen zorgverleners. De meeste huisartsen wisselen elektronisch gegevens uit met ziekenhuizen, apotheken en laboratoria. Daarentegen blijkt de uitwisseling met GGZ-instellingen, verpleeghuizen, en thuiszorgorganisaties minder gebruikelijk.

Reacties (2)
12-10-2014, 20:14 door Anoniem
Is dat soms het zoveelste excuus om ze dan gelijk maar centraal en landelijk "uit te wisselen" met die 29999 andere houders van een UZI pas, of wat was het punt van dit gezwaai met verdacht handige cijfertjes?
13-10-2014, 11:39 door Anoniem
Is het perse geruststellender dat een arts alles op papier bijhoudt? Zou ik niet vinden. Ooit was mijn dossier zoek in het ziekenhuis en dat voelt toch niet prettig. Waar is het, wat stond erin, komt het nog boven water, kunnen ze nu wel rekening houden met mijn medisch verleden?

Van de papieren dossiers bestaan ook geen backups. En ze worden wel eens per ongeluk op de verkeerde plek teruggehangen.
Dan is het flink zoeken.

Ik zie de voordelen van digitaal wel. Dat is wat anders dan het landelijk met iedereen delen.
Mijn e-mail doe ik ook niet meer per papieren brief maar toch deel ik die ook niet met iedereen.

Het redactionele stukje is wat mij betreft nogal suggestief, want dat artsen de gegevens in de computer bijhouden en soms delen met de apotheek (er worden recepten gemaild bv) is niet bepaald hetzelfde als het EPD.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.