Door Briolet 14-10-2014 16:45 uur: @ Kraai: Ik neem aan dat als er geen staande golven zijn, de golven elkaar wederzijds uitdoven en er dus geen energie over blijft om het voedsel op te warmen. Ik ben echter chemicus, geen fysicus.
De golven worden alleen op het punt waar ze elkaar 'tegenkomen' uitgedoofd, versterkt of verzwakt.
Helaas kan ik hier geen mooie golven maken maar ik probeer het zo goed mogelijk uit te leggen. Ik hoop dat uit het idee duidelijk is ook al zijn het geen golven. ook heb ik gebruik moeten maken van puntjes omdat anders de lijntjes steeds naar rechts worden verplaats. (Erik van Straten kreeg dit wel voor elkaar dat de tekst niet naar rechts werd verplaats in zijn reactie in
https://www.security.nl/posting/403185/support_microsoft_com+bugje%3F 25-09-2014 19:23 uur. Ben benieuwd hoe).
(overigens zijn in deze voorbeelden slechts halve golflengtes weergeven).
___/\_____<-- _______ Golven bewegen naar elkaar toe.
--> V
__________________ Op het punt waar de golven elkaar kruisen doven ze elkaar uit.
_____<-______/\_____ Na elkaar geruist te hebben bewegen de golven weer verder van elkaar af.
V ->
De golven doven elkaar slecht op het punt uit waar ze elkaar kruisen. Hierna gaan ze weer gewoon verder en wordt het voedsel gewoon opgewarmd. Ook doven ze elkaar niet altijd uit. Ze kunnen elkaar ook versterken of slechts verzwakken.
(als bij het hier bovenstaande voorbeelden, 1 van de 2 golven een grotere amplitude had gehad, zou de golf met de grotere amplitude slechts zijn verzwakt en zouden de golven elkaar dus niet uitdoven.
Voorbeeld waar golven elkaar versterken op het punt waar ze elkaar kruisen.
___/\___/\_____ golven bewegen naar elkaar toe.
-> <-
/\
_____/ \______ Het punt waar de golven elkaar kruisen, versterken ze elkaar.
___/\___/\_____ golven bewegen weer verder.
<- ->
In een magnetron zijn natuurlijk veel meer golven die elkaar kruisen en is dus wat ingewikkelder met waar een uitdoving, versterking plaatsvind of de golven elkaar verzwakken. Maar hopelijk is wel duidelijk hoe interferentie werkt.
Overigens ben ook ik geen fysicus (niet dat hier dadelijk misverstanden over ontstaan). Interferentie speelt bij een aantal dingen een rol. Bijvoorbeeld bij holografie.
aanvulling 14-10-2014 13:00 uurDoor de staande golf heb je op plaatsen een knopen en op andere plaatsen een buiken. De draaiende schijf zorgt dat het voedsel zowel in de knopen komt als in de buiken komt zodat het gelijkmatig wordt opgewarmd.
wijziging 16-10-2014 9:40 uurcorrectie foutje in voorbeeld 1 uitdoving.
Door Briolet 14-10-2014 16:45 uur:
Wat ik niet wist, is dat de radiogolven door bevroren water gaan en weinig energie afstaan, waardoor ijs heel veel slechter opwarmt dan vloeibaar water. Er moet eerst echt vloeibaar water ontstaan dat wel opgewarmd wordt en dan door geleiding het resterende ijs moet doen smelten. Dat verklaart ook dat ontdooien echt in zo'n lage stand moet.
Ik weet het niet zeker maar is dit niet omdat als watermoleculen vloeibaar zijn meer kunnen bewegen en dus warmte doorgeven als dat je water vast hebt (ijs)?