Binnen twee tot drie jaar zal stembiometrie de standaard voor bedrijven en organisaties zijn voor het identificeren van mensen, zo stelt een directeur van de Britse bank Barclays. Eerder dit jaar voerde de bank een experiment met stembiometrie uit waarbij rijke klanten zich via hun stem konden identificeren. Er waren geen wachtwoorden of beveiligingsvragen meer nodig. Het experiment was zo'n succes dat de dienst nu onder alle 12 miljoen klanten wordt uitgerold.
Daarmee is Barclays een koploper op dit gebied, maar overige bedrijven zullen snel volgen, laat bankdirecteur Iain Hanlon tegenover de Associated Press weten. "Het algemene gevoel is dat stembiometrie binnen twee of drie jaar de facto standaard zal zijn." Volgens de leveranciers van dit soort biometrische oplossingen is iemands stem net zo uniek als een vingerafdruk. Daarbij wordt er ook naar zaken gekeken als tweelingen en mensen met een verkoudheid.
Om stembiometrie te kunnen gebruiken moet de stem van klanten wel eerst worden opgeslagen. Het is dan ook de verwachting dat de komende jaren er steeds meer stemprofielen zullen worden opgeslagen. De Turkse telecomaanbieder TurkCell beschikt inmiddels over een database van 10 miljoen stemprofielen. De Nieuw-Zeelandse Belastingdienst die ook met stembiometrie werkt vierde onlangs het 1 miljoenste stemprofiel. In Zuid-Afrika heeft de sociale dienst zo'n 7 miljoen stemprofielen verzameld om pensioenfraude tegen te gaan.
Sommige activisten maken zeer echter zorgen over de populariteit van stembiometrie. "Het is meer massasurveillance", zegt de Ierse privacyonderzoeker Sadhbh McCarthy. "Voor je het weet wordt het door de douane gebruikt en moet je in een microfoon spreken als je terug van vakantie komt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.