Bij de grootschalige datadiefstal van 1,2 miljard wachtwoorden die begin augustus door het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Hold Security bekend werd gemaakt bevonden zich ook 1,3 miljoen e-mailadressen eindigend op .nl, zo laat het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) weten.
De gegevens die de criminelen wisten te stelen waren afkomstig van 420.000 websites en werden via andere cybercriminelen verkregen. Onder de gehackte websites bevinden zich 5600 websites die op .nl eindigen. De SIDN, Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, zal via de .nl-registrars de houders van de gehackte .nl-websites waarschuwen om actie te ondernemen. Deze acties kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het controleren of de kwetsbaarheid (nog steeds) aanwezig is en of hun gebruikers benadeeld zijn. Als deze acties zijn uitgevoerd vernietigt het NCSC de dataset
Gelijktijdig informeert de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) betrokken gemeenten, SURFnet de aangesloten onderwijs- en onderzoeksinstellingen en het ministerie van Defensie de aan hen gelieerde organisaties. Internetproviders zullen de eigenaren van betrokken mailadressen met een .nl-extensie proberen te bereiken.
"Zo wordt het overgrote deel van de betrokken gebruikers bereikt. Mensen in het bezit van een e-mailadres eindigend op .nl die geen bericht van hun provider ontvangen kunnen er over het algemeen van uitgaan dat hun e-mailadres geen onderdeel is van deze dataset", aldus het NCSC. Mensen die worden gewaarschuwd krijgen in deze factsheet het advies om direct al hun wachtwoorden te wijzigen.
Het NCSC heeft aan de hand van de bij het NCSC bekende gegevens de impact voor de Rijksoverheid gecontroleerd en heeft die als "beperkt" ingeschat. De veiligheid van de websites die de Rijksoverheid gebruikt voor het contact met burgers, bijvoorbeeld de Belastingdienst en DigiD, zijn niet in het geding geweest. Op basis van de huidige analyse wordt ook de impact op vitale sectoren als beperkt ingeschat.
Aangezien de getroffen websites mogelijk nog steeds kwetsbaar zijn heeft het NCSC besloten om de namen van deze websites niet vrij te geven. De dataset met e-mailadressen wordt ook niet openbaar gemaakt want het gaat hier om persoonsgegevens.
De website van het NCSC had het even zwaar te verduren vanwege al het verkeer, maar zou inmiddels weer goed reageren, zo laat de overheidsdienst via Twitter weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.