Het kraken van andermans router zonder toestemming kan toch strafbaar zijn, zo oordeelt de Hoge Raad vandaag. Het hof oordeelde eerder dat dit volgens de wet niet strafbaar is. Volgens de Hoge Raad bestaat er wettelijk wel ruimte voor een veroordeling. De uitspraak komt naar aanleiding van een eerder gehouden zaak waarbij een verdachte zich toegang tot de router van zijn buurvrouw verschafte.
De router was echter met een wachtwoord beveiligd. Via haar internetverbinding plaatste hij een doodsbedreiging op een openbare site. Deze bedreiging was geadresseerd aan ‘mensen van zijn oude school’, het Maerlant College in Den Haag.
Inbraak
Voor de bedreiging kreeg de verdachte een taakstraf van 120 uur. Het hof sprak hem vrij voor het onbevoegde, opzettelijke gebruik van de router van zijn buurvrouw. Omdat de verdachte niet in de computer van zijn buurvrouw had ingebroken maar slechts haar router had gebruikt was het hof van oordeel dat de wet op dit gebruik niet van toepassing was.
De Hoge Raad daarentegen oordeelt dat onbevoegd gebruik van de router strafbaar kan zijn als het apparaat of het netwerk van apparaten waarvan de router een onderdeel is gegevens kan opslaan, verwerken én overdragen. De Hoge Raad stelt dat het hof de zaak daarom op dit ene punt moet overdoen.
Uitspraak
"Ook netwerken bestaande uit computers en/of telecommunicatievoorzieningen heeft de wetgever onder het begrip ‘geautomatiseerd werk’ willen brengen, terwijl art. 138a (oud) Sr ook toepasselijk is op delen van zulke geautomatiseerde werken. Het laatste heeft het Hof miskend door bepalend te achten dat verdachte zich geen toegang heeft verschaft tot beveiligde gegevens in de computer van X", aldus de uitspraak van de Hoge Raad.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.