image

Politie arresteert 18 geldezels bij grootschalige actie

woensdag 15 oktober 2014, 12:28 door Redactie, 11 reacties

De politie heeft gisteren 18 mannen en vrouwen aangehouden die zich als geldezel voor fraude met internetbankieren hebben laten gebruiken en meer aanhoudingen zullen volgen. Cybercriminelen wisten via malware geld van bankrekeningen te stelen en maakten het gestolen geld over naar de geldezels, die hun bankrekening en pinpas beschikbaar stelden. Door gebruik te maken van deze geldezels, ook wel money mules genoemd, kunnen criminelen het gestolen geld opnemen zonder hun eigen identiteit prijs te geven.

De verdachten werden gisteren ontboden op politiebureaus in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Daar zijn ze aangehouden en verhoord over hun betrokkenheid bij de frauduleuze banktransacties. Tien van hen kregen via het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) een taakstraf van 20 uur. Een verdachte is in verzekering gesteld en zal nog verder worden verhoord.

Andere zaken moeten nog verder worden onderzocht. In één geval vertrok de verdachte met een dagvaarding om zich voor de rechter te verantwoorden. De totale schade die deze verdachten veroorzaakten loopt in de honderdduizenden euro’s. Volgens de politie werd in 2012 86% van het geld dat via internetbankieren werd gestolen middels geldezels weggesluisd.

"Door dit te doen werk je mee aan cybercriminaliteit. We weten precies wie je bent en wat je gedaan hebt. Je komt hier niet straffeloos mee weg en je zult je zowel bij de bank als bij de politie en het OM moeten verantwoorden", zo laat de politie weten. Geldezels worden verder gewaarschuwd dat het onschuldig lijkt om de bankpas even uit te lenen, maar men zich op deze manier schuldig aan witwassen en georganiseerde misdaad maakt. Vaak krijgt de geldezel maar weinig betaald en kan soms nog jaren de nasleep van zijn daden met zich meedragen.

Reacties (11)
15-10-2014, 13:25 door Anoniem
Niet straffeloos mee wegkomen ?
Een werkstraf van 20 uur. :)
15-10-2014, 15:01 door spatieman
wie leent dan ook zijn pas uit met bijhorende pincode !
15-10-2014, 15:58 door Briolet
Door spatieman: wie leent dan ook zijn pas uit met bijhorende pincode !

Omdat het lonend is. Blijkbaar krijg jein b.v. Nederland, alleen een taakstraf van 20 uur en dan heb je contant een paar duizend euro verdiend.

Het is gewoon jammer dat deze mensen niet zwaarder aangepakt worden. Het zijn vaak zwakbegaafde mensen, maar als ze begaafd genoeg gevonden worden om een bankrekening te mogen beheren, moeten ze als echte criminelen behandeld worden als ze meewerken aan fraude van vele tonnen. In elk geval moet er een veel groter aandeel van hun bijstandsuitkering ingehouden kunnen worden.
15-10-2014, 16:23 door Anoniem
Het kunnen ook jonge tieners zijn. Draaien hun ouders dan niet voor de schade op?
15-10-2014, 16:29 door Anoniem
Door Briolet:
Door spatieman: wie leent dan ook zijn pas uit met bijhorende pincode !

Omdat het lonend is. Blijkbaar krijg jein b.v. Nederland, alleen een taakstraf van 20 uur en dan heb je contant een paar duizend euro verdiend.
Nou, zo gaat het niet. Je wordt binnengehaald voor "administratief werk", er wordt geld op je rekening gestort, en je stuurt het door minus een beetje. Wordt je opgepakt dan ben je wellicht aansprakelijk voor het hele bedrag wat je doorgestuurd hebt, en dus hard de sjaak.

Het is gewoon jammer dat deze mensen niet zwaarder aangepakt worden. Het zijn vaak zwakbegaafde mensen, maar als ze begaafd genoeg gevonden worden om een bankrekening te mogen beheren, [...]
Je spreekt jezelf hier tegen en denkt nog veel te veel dat straffen alles zal oplossen. Dat doet het niet. Daarnaast vergeet je voor je eigen gemak maar even dat geen rekening tot je beschikking hebben steeds minder een optie is, zie bijvoorbeeld dat gedram om toch maar zo veel mogelijk te pinnen. Dat kan niet zonder rekening dus moet je een rekening met pinpas hebben, ook als je niet kan leren om je eigen schoenen te strikken. Wat jij zegt veroorzaakt dus alleen maar meer ellende, het lost niets op.


En daarbovenop is het eigenlijk onredelijk om hier zelfs maar voor te vervolgen. Niet omdat het geen schadelijke activiteit zou zijn, dat is het wel. Maar omdat de overheid de regels zo ingericht heeft dat het aantrekkelijk, zelfs noodzakelijk, is voor criminelen om hier mensen voor te werven. Waarmee het de regels zijn die de gelegenheid aantrekkelijk maakt en daarmee zijn de regelmakers minstens medeschuldig.


Laten we een klein gedachtenexperimentje doen en kijken wat er gebeurt als we hier een onorthodoxe oplossing voor proberen: Sta toe dat je anoniem rekeningen kan openen. Ja, dan zullen criminelen dat doen en er dus ook criminele dingen mee doen. Voordeel is dat ze er niet onschuldige, kwetsbare, en makkelijk te slachtofferen geldezels in meeslepen.

Let wel, als je anoniem rekeningen kan openen betekent dat nog steeds dat de overboekingen die ermee gedaan zijn te volgen zijn en dus is zijn de opsporingsdiensten net zo ver af of dicht bij de eigenlijke daders.

Het resultaat is dan, wellicht verrassenderwijs, dat door minder strenge regels er minder criminaliteit gaat zijn en er toch gek genoeg niet meer problemen gaan ontstaan in het oplossen van de overblijvende criminaliteit.

Waarmee het hele fenomeen geldezels volstrekt onnodig schade doet aan kwetsbare burgers in onze maatschappij, en ook nog eens extra werk schept voor de rechtbanken. Daarnaast zitten al die regels ook behoorlijk wat legitiem gebruik danig in de weg dus ze doen twee keer schade.

En de oplossing? Regels aanpassen. Veel makkelijker wordt het niet om een hele klasse crimineel gedrag op te lossen. Gewoon wat pennestreken.
15-10-2014, 20:21 door Anoniem
Jongeren die voor de snelle winst hun pinpas 'even' beschikbaar stellen en ineens zijn ze een 'geldezel'.
Ze komen op een zwarte lijst van de banken en kunnen jarenlang geen bankrekeningen meer openen, dat is dan echt een probleem. Van een strafblad heb je ook jarenlang last bij sollicitaties.
15-10-2014, 23:18 door Anoniem
Door Anoniem: Van een strafblad heb je ook jarenlang last bij sollicitaties.

Onzin, werkgevers hebben geen toegang tot deze gesloten bron, dus een strafblad hebben bij een sollicitatie is geen probleem tenzij je er zelf over praat of wanneer je bij de overheid wilt werken.
16-10-2014, 06:06 door Anoniem
hmm... banken hanteren zwarte lijsten van bankfraudeurs weet ik van een bankoplichter en in Nederland is het een groot probleem als je geen bankrekening meer kunt krijgen - overigens weet ik niet of een eenmaal tegen de lamp gelopen geldezel ook geen bankrekening meer krijgt.
16-10-2014, 07:05 door Anoniem
En als je nu al 4 jaar werkloos bent en op deze manier geld van 'de rijken' Nasr de 'armen' sluist wat is daar dan mis mee?
Banen en werk zat maar tegen betaling niet natuurlijk. Economie is een raar ding.
16-10-2014, 07:54 door Anoniem
20 uur werkstraf? Die gasten verdienen bakken met geld (bron: Rand: Market for cybercrime tools and stolen data).
Waar kan ik mij aanmelden?
16-10-2014, 08:05 door Anoniem

Nou, zo gaat het niet. Je wordt binnengehaald voor "administratief werk", er wordt geld op je rekening gestort, en je stuurt het door minus een beetje. Wordt je opgepakt dan ben je wellicht aansprakelijk voor het hele bedrag wat je doorgestuurd hebt, en dus hard de sjaak.

Niet volledig waar. Je hebt vrijwillige en onvrijwillige mules. Ik heb hiervoor een post aangemaakt met als bron een RAND rapport. Kijk daar is in.


En daarbovenop is het eigenlijk onredelijk om hier zelfs maar voor te vervolgen.

Let er ook op dat dit artikel vermeld dat deze mensen zich als mules hebben aangeboden. Laten we er aannemen dat dit klopt kan je constateren dat deze mensen (in enige vorm) wisten wat ze deden. Deze mensen zijn in mijn ogen geen slachtoffer.


Maar omdat de overheid de regels zo ingericht heeft dat het aantrekkelijk, zelfs noodzakelijk, is voor criminelen om hier mensen voor te werven. Waarmee het de regels zijn die de gelegenheid aantrekkelijk maakt en daarmee zijn de regelmakers minstens medeschuldig.

Laten we ook anonieme auto's beschikbaar stellen voor het geval bankrovers een overval plannen. Dit voorkomt dat ze mensen hoeven te zoeken die hun auto's beschikbaar stellen. De mensen die hun auto beschikbaar stellen moet je in principe niet vervolgen, want de overheid heeft de regel opgesteld dat je een voertuig moet registreren op naam!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.