Het stereotypebeeld van hackers als tieners en jonge mannen die eenzaam bij hun ouders in de kelder wonen en daarvandaan systemen hacken zou deels kloppen, zo beweert een Canadese professor. Benoit Dupont, professor aan de Universiteit van Montreal, zal volgende week nieuw onderzoek presenteren over de identiteit achter en eigenschappen van de hacker.
Dupont baseert zich op politiebewijs van tien hackers die in 2008 door de Canadese politie werden gearresteerd. Het zou gaan om mannen tussen de 17 en 27 jaar, waarvan een derde nog bij de ouders thuis woont. De doorsnee hacker is man, in zijn twintiger jaren en social onvolwassen.
Veel zouden er strafbladen hebben wegens niet-digitale misdrijven, zoals het dealen van drugs en bedreigen van mensen, zo meldt The Toronto Sun.
Onderzoek
De aangehouden hackers zouden zelden van hun cybermisdrijven profiteren. "Het probleem waar ze mee te maken hebben is dat ze niet aan hun technische vaardigheden kunnen verdienen", aldus Dupont. Hij zou naast Canadese ook Britse en Amerikaanse hackers hebben onderzocht. "Hoe meer informatie we over gearresteerde hackers verzamelen, hoe vaker we deze eigenschappen zien terugkeren."
Hackers die hun vaardigheden wel weten om te zetten zouden vaak sociale vaardigheden missen. "Ze moeten sociale vaardigheden opdoen, anders zullen hun ondernemingen niet goed functioneren", zo zou de professor tegenover de Canadese media hebben gezegd.
Vaardigheden
In de aankondiging voor de lezing van volgende week wordt duidelijk dat Dupont het vooral heeft over sociale vaardigheden in een criminele context. "Hoewel hackers hun vaardigheden door contact met ervaren cybercriminelen kunnen opvijzelen, blijven hun sociale en organisatorische vaardigheden beperkt."
De hackers zouden elkaar onderling vaak wantrouwen, wat regelmatig tot scheldpartijen, beschuldigingen en aanvallen kan leiden. Hiervoor worden 'significante middelen' ingezet die daardoor niet meer zijn te gebruiken voor crimineel gewin.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.