FBI-directeur James Comey heeft tijdens een evenement in Washington opnieuw uitgehaald naar het standaard inschakelen van encryptie op apparaten, aangezien dat volgens hem naar een "donkere plek" leidt. Comey had onlangs ook al kritiek op de encryptie van Apple en Google geuit.
De FBI-directeur begon zijn speech echter met te vertellen dat er veel misverstanden zijn over de informatie die de Amerikaanse overheid verzamelt en de mogelijkheden die het hiervoor heeft. Volgens Comey is het zijn taak om dit beter aan het publiek uit te leggen. "De FBI heeft een gezworen taak om elke Amerikaan tegen misdaad en terrorisme te beschermen en technologie is het favoriete gereedschap van een aantal zeer gevaarlijke mensen geworden."
Wetgeving zou de technologische ontwikkelingen volgens Comey niet hebben bijgehouden, waardoor er een "disconnect" is ontstaan dat een behoorlijk probleem voor de openbare veiligheid zou zijn geworden. De FBI-directeur omschrijft dit als "Going Dark" en het houdt in dat de FBI niet altijd in staat is om toegang tot bewijs te krijgen dat nodig is om misdadigers te vervolgen en terrorisme te voorkomen. "We hebben de juridische autoriteit om communicatie en informatie na een gerechtelijk bevel te onderscheppen, maar we zijn vaak technisch niet in staat dit te doen."
Er zijn op dit moment twee overlappende uitdagingen waar de FBI mee te maken hebt, ging Comey verder. De eerste betreft het onderscheppen van communicatie zoals telefoongesprekken, e-mail en chatgesprekken. Het tweede probleem betreft het verkrijgen van toegang tot gegevens op apparaten, zoals e-mail, sms-berichten, foto's en video's. Zowel communicatie als opgeslagen gegevens zouden steeds vaker versleuteld zijn.
Encryptie is niets nieuws liet Comey weten, maar doordat encryptie bijvoorbeeld op de iPhone en straks ook op Android-telefoons de standaard is, valt de informatie op de toestellen niet meer te benaderen. "Beide bedrijven worden door goede mensen geleid, die op een veronderstelde marktvraag reageren, maar de plek waar ze ons naar leiden is er één waar we niet als land, zonder goed na te denken, naar toe moeten gaan."
In het geval van Apple zou de FBI nog steeds toegang tot cloudgegevens kunnen krijgen, maar de cloudback-up bevat niet alle gegevens van een telefoon. Als er daarnaast niet regelmatig back-ups worden gemaakt of er helemaal geen data naar de cloud worden gestuurd, staan de gegevens alleen op het versleutelde toestel. En juist criminelen zouden ervoor kiezen om hun data niet te uploaden.
"Encryptie is niet alleen een technische feature, het is een marketingverhaal, maar het zal serieuze gevolgen voor opsporingsdiensten en veiligheidsdiensten op alle niveaus hebben", waarschuwde de FBI-directeur. Geraffineerde criminelen zouden volgens hem inmiddels deze maatregelen gebruiken om de wet te omzeilen. "Het is vergelijkbaar met een kluis die niet kan worden gekraakt, maar tegen welke kosten?", vroeg Comey zich af.
Hij merkte op dat de FBI moeite heeft om de veranderende technologie bij te houden, alsmede de mogelijkheid om communicatie te onderscheppen. "Als de uitdaging van het real-time onderscheppen ons in het donker houdt, dreigt encryptie ons naar een zeer donkere plek te leiden." Comey riep dan ook op om deze "problemen" op te lossen, onder andere met hulp van de private sector. Ook pleitte de FBI-directeur voor wetgeving om een gelijk speelveld voor communicatieaanbieders te creëren, zodat opsporings- en veiligheidsdiensten gewoon hun werk kunnen blijven doen. Hoe Comey dit zich precies voor zich ziet liet hij niet weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.