Cybercriminelen gebruiken op dit moment valse e-mails die van PostNL afkomstig lijken om de TorrentLocker-ransomware in Nederland te verspreiden, zo waarschuwt het Delftse beveiligingsbedrijf Fox-IT. Het bedrijf zou inmiddels meerdere meldingen van besmette gebruikers hebben ontvangen.
Al op 13 oktober waarschuwde PostNL via Twitter dat er valse e-mails in omloop waren. De berichten laten gebruikers geloven dat een koerier een pakket niet kon afleveren. Meer informatie is via een meegestuurde link te verkrijgen. De link wijst naar een nagemaakte PostNL-website en gebruikt een officieel lijkende domeinnaam. Op deze pagina moet de gebruiker een captcha invoeren om de track en trace informatie over het zogenaamde pakket te ontvangen.
In werkelijkheid wordt er vervolgens een ZIP-bestand met de TorrentLocker-ransomware aangeboden. Zodra gebruikers het "document" in het ZIP-bestand openen versleutelt TorrentLocker allerlei bestanden op de computer. Om de bestanden weer terug te krijgen moeten gebruikers 400 euro in bitcoin betalen. Wordt het bedrag niet op tijd betaald, dan zal het "losgeld" volgens de waarschuwing die gebruikers te zien krijgen worden verdubbeld.
Fox-IT adviseert organisaties die slachtoffer van TorrentLocker zijn geworden om besmette machines uit de infrastructuur te halen. Daarbij wordt aangeraden om de systemen niet meteen te wissen of opnieuw te installeren, aangezien ze belangrijke aanwijzingen over de infectie kunnen bevatten. Om verdere activiteiten van TorrentLocker te voorkomen kan er een policy worden ingesteld die voorkomt dat gebruikers bestanden van gedeelde netwerkmappen verwijderen. Deze maatregel zou mogelijk effectief zijn tegen TorrentLocker, hoewel dit nog onderzocht wordt. Verder kunnen beheerders bestanden op read-only zetten, aangezien dit ook aanpassingen aan bestanden voorkomt.
Begin september werd bekend dat de makers van TorrentLocker bij het gebruik van de encryptie voor het versleutelen van de bestanden hadden geblunderd, waardoor beveiligingsexperts een tool konden ontwikkelen waarmee versleutelde bestanden in bepaalde gevallen zijn terug te krijgen zonder ervoor te betalen. De enige voorwaarde is wel dat één van de versleutelde bestanden groter dan 2MB is en het slachtoffer het originele onversleutelde bestand ook nog heeft. Of de tool ook met de in Nederland verspreide variant werkt is onbekend.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.