Windows 8 beschikt over een ingebouwde virusscanner van Microsoft, maar de beveiligingssoftware laat ernstig te wensen over, zo blijkt uit onderzoek van het Duitse AV-Test.org. In totaal vergeleek het testorgaan tijdens de eerste test op Windows 8 26 virusscanners, zowel betaald als gratis, waarbij het ingebouwde Windows Defender als basislijn werd genomen.
"De verwachting is dat als een product minder 'waarde' dan de basislijn biedt, installatie en gebruik zorgvuldig moet worden overwogen", zegt Andreas Marx van AV-Test.org tegenover Security.NL. Werd vroeger ook nog het verwijderen van malware getest, dat onderdeel is nu naar een aparte test verplaatst, om zo beter de huidige malware-situatie weer te geven.
Test
De beveiligingspakketten werden vergeleken op bescherming, bruikbaarheid en als nieuw toegevoegd onderdeel prestaties. In totaal konden de 26 virusscanners voor elke categorie 6 punten scoren, oftewel 18 punten in totaal. Voor de bescherming werd gekeken naar de bescherming tegen zero-day malware-aanvallen en detectie van malware uit de laatste vier weken.
De 'Performance' test bestond uit de impact van de virusscanner op de werking van de computer, bijvoorbeeld bij het bezoeken van websites, het downloaden, installeren en draaien van software en het kopiëren van data. Als laatste werd de bruikbaarheid beoordeeld, zoals het onterecht waarschuwen voor legitieme software en websites.
Uitslag
Om door AV-Test gecertificeerd te worden moesten de virusscanners minimaal 10 punten scoren, en 1 punt in elke categorie hebben gehaald. AhnLab's V3 Internet Security en Comodo Internet Security Premium komen met 10 punten het slechtst uit de bus, gevolgd door Microsoft Windows Defender dat 11,5 punten scoort.
BitDefender is met 17 punten de beste virusscanner op Windows 8, met BullGuard Internet Security (16,5) een goede tweede. Kaspersky Lab Internet Security maakt met 16 punten de Top 3 compleet.
Detectie
Wordt er echter naar de verschillende onderdelen gekeken, dan blijkt dat Windows Defender ernstig tekort schiet als het om de detectie van malware gaat. Toch de voornaamste functie van een virusscanner. Windows Defender zet met een 2 de laagste score neer als het gaat om de detectie van malware. Alleen AhnLab scoort even erbarmelijk.
Met name in de detectie van 'zero-day malware' laat Windows Defender grote gaten vallen. De virusscanner scoort hier slechts 81% en 82%. De Top 3 virusscanners scoren hier 98% en 100%. Bijna alle geteste producten scoren in deze categorie boven de 90%. AV-Test benadrukt dat het hier om 'real-world' testing gaat.
False positives
Dat Windows Defender toch een voldoende scoort dankt het vooral aan de 6 punten voor bruikbaarheid. Geen enkele keer gaf het een vals alarm, beter bekend als 'false positive'. Het niet detecteren van schone bestanden als malware is een categorie waar Microsoft traditioneel zeer sterk in is. Toch is dit niet voldoende om zich van de rest te onderscheiden. Negen virusscanners halen de maximale 6 punten op dit onderdeel.
Wat betreft prestaties eindigt Windows Defender met een 3,5 in de middenmoot. Alleen Webroot SecureAnywhere Complete weet op dit onderdeel 6 punten te scoren. De uitslag komt voor veel experts niet als een verrassing, die al voor de lancering van Windows 8 waarschuwden dat de ingebouwde virusscanner alleen de meest basale bescherming zou bieden. Hieronder het volledige overzicht.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.