image

Virusscanner belangrijkste beveiligingsmaatregel Nederlander

maandag 27 oktober 2014, 14:41 door Redactie, 4 reacties

Het installeren van een virusscanner is de belangrijkste beveiligingsmaatregel die Nederlanders treffen, zo blijkt uit onderzoek van GfK dat in opdracht van de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) onder 3500 mensen werd uitgevoerd.

Uit het onderzoek (PDF) blijkt dat vaste computers en laptops vaker worden uitgerust met een virusscanner dan tablets en smartphones. De meest genoemde beschermingsmaatregel tegen misbruik van de computer is de installatie van anti-virussoftware. "Veel Nederlanders zijn in de veronderstelling dat ze daarmee voldoende beveiligd zijn, want de anti-virussoftware wordt pas op ruime afstand gevolgd door een firewall en het niet openen of direct verwijderen van verdachte e-mails", aldus de onderzoekers.

Burgers geven aanzienlijk minder vaak aan actieve beschermingsmaatregelen te nemen, zoals in het algemeen goed opletten, geen onbekende sites bezoeken of geen onbekende links aanklikken. Van de burgers zegt 11% niets te doen om misbruik van hun computer te voorkomen. Verder blijkt een aanzienlijk deel van de respondenten (zo 'n 20%) geen antwoord weet op de vraag wat cybersecurity inhoudt.

Hoewel het bewustzijn van Nederlandse internetgebruikers iets is gestegen, laat het nog wel te wensen over, aldus het Ministerie van Justitie. "Er kunnen en moeten dus nog verdere stappen worden gemaakt om die awareness ook op andere gebieden verder te verhogen." Vandaag begint in Nederland de campagne Alert Online, waarin overheid en bedrijfsleven aandacht voor veilig internetgebruik vragen.

Reacties (4)
27-10-2014, 16:03 door Anoniem
Het is wel tamelijk krankzinnig dat een gemiddelde gebruiker zo druk moet zijn met de beveiliging van zijn computer, zijn telefoon, zijn pad(s), en nu ook nog zijn tv, zijn thermostaat, zijn auto en godweet straks ook nog zijn koelkast. Heerlijke nieuwe wereld!
27-10-2014, 23:18 door Anoniem
Door Anoniem: Het is wel tamelijk krankzinnig dat een gemiddelde gebruiker zo druk moet zijn met de beveiliging van zijn computer, zijn telefoon, zijn pad(s), en nu ook nog zijn tv, zijn thermostaat, zijn auto en godweet straks ook nog zijn koelkast. Heerlijke nieuwe wereld!

Inderdaad. Maar zolang we geen wetgeving hebben die mensen dezelfde bescherming biedt als bij de aankoop van een fysiek product... Misschien moeten we toch maar eens wat meer kennis gaan injecteren in de wetgevende macht....
28-10-2014, 09:43 door Anoniem
op pag. 58 van dat rapport dat ca. 70% een firewall heeft ingeschakeld;
op pag.60 staat Wat doet u zelf om uzelf te beschermen tegen misbruik van uw comp: 16 %


de conclusie:
. "Veel Nederlanders zijn in de veronderstelling dat ze daarmee voldoende beveiligd zijn, want de anti-virussoftware wordt pas op ruime afstand gevolgd door een firewall en het niet openen of direct verwijderen van verdachte e-mails", aldus de onderzoekers.

kan ik daarom niet plaatsen.
28-10-2014, 10:51 door Anoniem
Inderdaad. Maar zolang we geen wetgeving hebben die mensen dezelfde bescherming biedt als bij de aankoop van een fysiek product...

Hoe bedoel je dat, het gaat hier immers niet om de vraag hoe webshops met hun klanten omgaan, maar om cybercriminaliteit.

Wil je dat een cybercrimineel die een banking trojan op je computer plaats, en je rekening plundert, bijvoorbeeld binnen 8 dagen het geld terug moet storten indien je als consument niet tevreden bent over de door hem geleverde dienst ?

Ik heb toch zo'n vermoeden dat dergelijke bescherming niet gaat werken ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.