ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: Ik ben beheerder van een recreatiepark in Drenthe. Na een aantal vervelende incidenten overwegen wij kentekenregistratie door te voeren: we filmen bij de slagboom (met duidelijk bordje) en registreren kentekens in een databank op basis van de opnames. Zo weten we beter wie er zich in het park bevinden en kunnen we bij incidenten daarmee bv. aangifte doen. Maar is dit toegestaan van de privacywet?
Antwoord: Het filmen van de ingang van je terrein is op zich toegestaan, mits met duidelijk bordje dat zichtbaar is voordat je in beeld komt. Dat moet nog wel op te lossen zijn.
Het is ook toegestaan om bij incidenten de beelden uit te gaan kijken en op die basis met vermoedens of tips naar de politie te stappen. Die kan dan besluiten dat ze de persoon met kenteken X eens willen spreken als getuige of misschien wel verdachte.
Je hebt overigens wel een reglement cameratoezicht nodig waarin dit allemaal wordt toegelicht. Mensen moeten kunnen nalezen hoe lang gegevens worden bewaard, wie erbij kan en wat er zoal mee gebeurt.
De toegevoegde waarde van zelf een kentekenregistratie bijhouden zie ik niet zo. Dat is belangrijk, want zo'n registratie levert een verwerking van persoonsgegevens op en dat mag alleen als je een legitiem doel hebt waarvoor de registratie absoluut noodzakelijk is. Dat doel kan ik zo even niet bedenken.
Bijhouden wie er in het park is, is op zich een legitiem doel maar is het daarvoor nodig dat je kentekens noteert? Ik vraag me af of dat werkt. Mensen kunnen ook op de fiets langskomen en die mensen zul je toch ook willen registreren dan? Dan lijkt me naam en "voor wie komt u" bijhouden een simpeler oplossing.
Misschien de parkeerplaatsen vrijhouden voor de gasten ipv bezoek? Maar dan zou je eerder willen nagaan of een kenteken bekend is als zijnde van een gast. Is dat niet zo, dan mag meneer of mevrouw het terrein niet op met de auto.
Weten jullie een realistische case waarbij kentekenregistratie noodzakelijk wordt voor een park als dit?
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.