Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: Mijn vader is een half jaar geleden overleden. Zijn partner gebruikt nog steeds zijn e-mailadres, hoewel zij niet met hem getrouwd was of zelfs maar een samenlevingscontract had. Mag dit zomaar?
Antwoord: Dit lijkt me inderdaad erg pijnlijk en je vraagt je af waarom die partner dit zo doet, maar een praktische manier om dit te verbieden weet ik zo niet.
De Wet bescherming persoonsgegevens biedt geen soelaas, want die gaat alleen over levende personen. Gegevens van een overledene verwerken of publiceren is dan ook toegestaan zonder toestemming. Bij bv. een online stamboom mag je dus alles publiceren over de overledenen, maar moet je toestemming hebben van de nog levende familieleden.
Het is verboden iemands naam te gebruiken als je daardoor de indruk wekt dat je hem bent of tot zijn gezin behoort (art. 1:8 BW). Dit verbod is alleen vrij tandeloos, want de enige manier waarop je hiermee kunt optreden is een procedure bij de rechtbank. Aangifte op basis hiervan is onmogelijk. Identiteitsdiefstal als zodanig is dan ook niet strafbaar.
Persoonlijk zou ik hier ook geen rechtszaak over willen beginnen. Procederen tegen familie is sowieso iets dat je nooit moet willen, en vlak na een overlijden al helemaal niet. Of je nu wint of niet, de familieband gaat stuk.
Ik kan me voorstellen dat je dat adres aanhoudt omdat er diverse diensten aan gekoppeld zijn, bv. een PayPal account. Maar dan zou ik het adres alleen gebruiken voor die diensten, en niet voor correspondentie met de familie.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.