Nederlanders gebruiken steeds vaker speciale tekens in hun wachtwoorden, zo blijkt uit onderzoek (PDF) dat in opdracht van de Rijksoverheid werd uitgevoerd. 3500 Nederlanders werden voor het onderzoek ondervraagd. Over het algemeen wordt de sterkte van het eigen wachtwoord door de respondenten beoordeeld als (ruim) voldoende. Circa één op de tien beoordeelt de eigen wachtwoorden als onvoldoende veilig.
De meeste respondenten geven aan sterke wachtwoorden samen te stellen. Door 62% van de ondervraagden worden geen woorden uit het woordenboek gebruikt in de wachtwoorden, 59% van de ondervraagden gebruikt speciale tekens en 41% stelt wachtwoorden samen van meer dan 10 karakters.Jongeren hebben vaker 10 of meer tekens dan vijftigplussers, en lager opgeleiden hebben dat vaker dan hoogopgeleiden.
Lager opgeleiden gebruiken wel vaker woorden uit het woordenboek en minder vaak speciale tekens dan hoger opgeleiden. Leidinggevenden gebruiken vaker speciale tekens dan werknemers die geen leiding geven. Volgens de onderzoekers neemt hierdoor de sterkte van het wachtwoord toe. Experts stellen al lang dat de lengte van een wachtwoord belangrijker (PDF) is dan het gebruik van speciale karakters. De reden dat gebruikers de speciale tekens gebruiken komt waarschijnlijk omdat websites dit verplichten.
Het onderzoek laat verder zien dat veruit de meeste respondenten (zo'n twee derde) hun wachtwoorden nog altijd in hun hoofd onthouden, maar een vijfde (20%) schrijft de wachtwoorden op een briefje dat verstopt wordt. De onderzoekers stellen dat dit risicovol gedrag is. Sommige experts adviseren echter dat het opschrijven van wachtwoorden en het op een veilige plek bewaren van het papier juist wel veilig is.
Waar de experts het wel over eens zijn is dat het gebruik van een enkel wachtwoord voor meerdere accounts niet veilig is. Zes procent van de burgers zegt voor alles hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Veertien procent van de burgers gebruikt echter voor alle accounts een ander wachtwoord. 23% gebruikt voor belangrijke zaken steeds een ander wachtwoord en voor minder belangrijke zaken meestal steeds hetzelfde wachtwoord.
Laagopgeleiden gebruiken vaker voor elk account een ander wachtwoord. Hoger opgeleiden maken vaker een onderscheid tussen belangrijke accounts met verschillende wachtwoorden en minder belangrijke accounts dan lager opgeleiden. Leidinggevenden gebruiken vaker verschillende wachtwoorden, waarvan sommige voor meerdere accounts worden gebruikt (50%), dan niet-leidinggevenden (44%).
Verder blijkt dat alle doelgroepen voornamelijk reactief zijn met het wisselen van wachtwoorden. De meest gehanteerde strategie ten aanzien van het wijzigen van het wachtwoord is dat er wordt gewacht totdat men een melding ontvangt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.